Recept za posni rolat od kikirikija koji se veoma jednostavno pravi. Neko voli da ga pravi sa sitnijim kikirikijem, mi volimo krupniji i još da dodam preko, pa izgleda malo više „rustično“, ali je ukus odličan.
Važno je da ga držite u frižideru do samog iznošenja, jer je moguće da malo omekša na toplom.
Šta je potrebno za posni rolat od kikirikija?
Ovaj kolač se pravi mikserom i potrebno vam je sve ukupno oko 10 minuta i da odstoji par sati u frižideru pre sečenja. Sastojci za posni rolat od kikirikija:
250 grama kikirikija neslanog pečenog ili blanširanog (od toga će vam trebati 100 g potpuno mlevenog i 150 g krupnijeg mlevenog ili izmrvljenog
2 kašike proprženog brašna ili 2 kašike mlevenog posnog keksa za bolju konzistenciju
250 grama sojinog maslaca ili margarina
125 g šećera u prahu
2 kašike kakaoa
Kako se pravi posni rolat od kikirikija?
Sameljite kikiriki. U te svrhe ja uvek koristim seckalicu, jednu količinu potpuno sameljem, drugu ostavim u krupnijim komadićima. Ako ćete koristiti brašno, mora se propržiti u šerpici (samo brašno, bez podmazivanja bilo čega) 2-3 minuta da porumeni.
Umutiti maslac (margarin) sa šećerom, u to dodati brašno (keks) i mleveni kikiriki. Podeliti smesu na 2 dela i u jedan deo dodati kakao.
Na plastičnoj foliji razvući jedan deo u pravougaonik debljine oko 2-3 mm pa preko razmazati i drugi deo. Ostaviti na podlozi u frižideru par minuta da se stegnu i onda ga urolati, pa opet ostaviti da tako stoji par sati dok se skroz ne stegne. Kada se stegne, razviti ga i sa svih strana dobro uvaljati u seckani kikiriki. Posle toga ga secite i možete dodatno svaki pojedinačno umočiti u kikiriki (ako je preostalo) ili ostaviti da se vide šare.
Fotografije: Privatna arhiva, tanjir korišćen za slikanje Marin atelje
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.