Nikada do sada nisam pravila kolač sa limunom. Dešavalo se da limun bude jedan od sastojaka, ali nikada nešto što je dominantno i određuje glavni ukus kolača. Često sam na televiziji viđala da u Americi prave torte sa ukusom limuna, a i pre, sada već deceniju i po, gledala sam „Očajne domaćice“ i glavni adut Bri (Marša Kros), bio je upravo tradicionalni američki kolač sa limunom. Tek juče mi je palo na pamet da probam da ga napravim.
Koliko ne volim hlebaste torte, toliko volim takve kolače. Ovaj je kao neki sladak hleb, ali je baš sočan i divan. Nije mi baš bilo jasno kako neće biti kiseo i da li će biti previše sladak obzirom na količinu šećera koja se stavlja. Međutim, sve je u odnosu baš kako treba. Cela kuća miriše sveže na limun, a kolač posebno.
Potrebne su vam dve činije, mikser i pleh srednje veličine ili kalup za pečenje kuglofa.
Prvo odvojite belanca u jednu, a žumanca u drugu činiju. Belanca mikserom umutite u čvrst sneg.
Kolač sa limunom
U posudu sa žumacima dodajte ostatak sastojaka, s tim što ćete prvo izrendati koru limuna, a zatim iscediti ceo limun u smesu. Nakon što ste mikserom umutili sve sastojke, dodajte u tu masu kašiku po kašiku belanaca i mutite na najsporijoj brzini. Ovo je važno da se belanca ne bi pretvorila u vodu, dobićete ujednačenu poluretku smesu. Sipajte smesu u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni 35-40 minuta na 180 stepeni.
Napomena:
*Jedno vreme nisam koristila koru limuna u kolačima, jer je kružila neka priča kako nije jestiva, da to ne treba raditi i slično. Međutim, kako sam ljubitelj kanala 24kitchen i kako tamo redovno svi rendaju koru u kolače, vratila sam se primeni ovoga. Vodim računa samo da limun bude detaljno opran pre rendanja kore.
*Kada kolač izvadite iz rerne, sačekajte da se malo prohladi, pa ga pospite prah šećerom, lakše će se seći kada nije potpuno vruć. Kod nas je bilo nestrpljivih, pa slike nisu baš idealne.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.