Nikada do sada nisam pravila kolač sa limunom. Dešavalo se da limun bude jedan od sastojaka, ali nikada nešto što je dominantno i određuje glavni ukus kolača. Često sam na televiziji viđala da u Americi prave torte sa ukusom limuna, a i pre, sada već deceniju i po, gledala sam „Očajne domaćice“ i glavni adut Bri (Marša Kros), bio je upravo tradicionalni američki kolač sa limunom. Tek juče mi je palo na pamet da probam da ga napravim.
Koliko ne volim hlebaste torte, toliko volim takve kolače. Ovaj je kao neki sladak hleb, ali je baš sočan i divan. Nije mi baš bilo jasno kako neće biti kiseo i da li će biti previše sladak obzirom na količinu šećera koja se stavlja. Međutim, sve je u odnosu baš kako treba. Cela kuća miriše sveže na limun, a kolač posebno.
Potrebne su vam dve činije, mikser i pleh srednje veličine ili kalup za pečenje kuglofa.
Prvo odvojite belanca u jednu, a žumanca u drugu činiju. Belanca mikserom umutite u čvrst sneg.
Kolač sa limunom
U posudu sa žumacima dodajte ostatak sastojaka, s tim što ćete prvo izrendati koru limuna, a zatim iscediti ceo limun u smesu. Nakon što ste mikserom umutili sve sastojke, dodajte u tu masu kašiku po kašiku belanaca i mutite na najsporijoj brzini. Ovo je važno da se belanca ne bi pretvorila u vodu, dobićete ujednačenu poluretku smesu. Sipajte smesu u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni 35-40 minuta na 180 stepeni.
Napomena:
*Jedno vreme nisam koristila koru limuna u kolačima, jer je kružila neka priča kako nije jestiva, da to ne treba raditi i slično. Međutim, kako sam ljubitelj kanala 24kitchen i kako tamo redovno svi rendaju koru u kolače, vratila sam se primeni ovoga. Vodim računa samo da limun bude detaljno opran pre rendanja kore.
*Kada kolač izvadite iz rerne, sačekajte da se malo prohladi, pa ga pospite prah šećerom, lakše će se seći kada nije potpuno vruć. Kod nas je bilo nestrpljivih, pa slike nisu baš idealne.
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.