fbpx
Mentalno zdravljeOdnosi u porodici

Vreme sa decom – Važnost porodičnog vremena za mentalno zdravlje dece i njihovo prilagođavanje na život

Svi roditelji imaju za cilj da odgajaju srećnu, zdravu, dobro prilagođenu decu. Kolika je važnost porodičnog vremena za mentalno zdravlje dece i njihovo prilagođavanje na život i zašto je vreme sa decom baš toliko važno pokušaćemo da vam predočimo obzirom da su i to veštine koje se uče, a u današnje vreme često skrajnute kao nebitno.

Važnost porodičnog vremena za mentalno zdravlje dece

Većina roditelja savete i informacije traži u vezi sa rastom i razvojem dece, povremeno i vezane za vaspitanje i psihologiju. Postoji jedna osnovna, najjednostavnija, a najvažnija istina – kvalitetno vreme koje provedete fokusirani na decu je ključ. Morate imati na umu i to da ste deci tokom odrastanja uvek potrebni, bez obzira na njihove godine. Više: Pubertet: Roditelji su potrebni detetu

Ponekad roditelji toliko budu fokusirani da odgajaju dete koje uspešno savladava zadatke i bavi se vannastavnim aktivnostima, da im nedostaje navažniji aspekt – lično povezivanje sa detetom.

Svakodnevnica je ključ za sreću

Svakodnevna interakcija sa decom i tinejdžerima i uticaj svakodnevnice u porodici igra suštinsku ulogu u podršci mentalnom zdravlju i blagostanju svih članova porodice. Ako decu upišete na različite vannastavne aktivnosti i pomažete im oko domaćih zadataka i projekata, pomoći ćete im da postanu uspešni odrasli ljudi. Međutim, provođenje kvalitetnog i interaktivnog vremena u aktivnostima sa decom uz minimalna ometanja je jedan on najboljih načina da pomognete deci da postignu pozitivne rezultate.

važnost porodičnog vremena
Važnost porodičnog vremena

Važnost porodičnog vremena odnosi se na jednostavne aktivnosti poput redovnog čitanja priča za laku noć i porodičnih obroka. Pored priprema za akademske uspehe, svakodnevnica u porodici će postaviti obrasce za njihova prijateljstva, odnos prema partnerima i porodici u budućnosti. Kada roditelji komuniciraju sa decom, ona ostvaruju bolje rezultate na svim poljima. Deca se tada osećaju važnom i voljenom i imaju elana da u svim aspektima napreduju. Ona imaju priliku da suštinske vrednosti usvoje od roditelja i traže svoju sreću u životu, a ne teže samo uspehu sa ograničenim socijalnim i emocionalnim kontaktima.

Postoji jedna osnovna, najjednostavnija, a najvažnija istina - kvalitetno vreme koje provedete fokusirani na decu je ključ. 

Važnost porodičnog vremena i roditeljski uvid u mogućnosti deteta

Roditelji imaju najbolji uvid u prednosti i slabosti deteta, ako su dovoljno objektivni da procene situaciju. Samim tim mogu da usmere dete ili da mu budu podrška na putu odrastanja, savladavanja zadataka i životnih situacija.

Deca u situacijama 1 na 1 sa roditeljem najpre vole i žele da izraze svoja osećanja. Retko će nešto što ih baš muči pričati pred oba roditelja ili braćom i sestrama. Zato je važno da uvek odvojite vremene za svako dete da budete malo i sami.

Jedna novija studija(*1) potvrdila je da tinejdžeri češće razgovaraju i izražavaju svoje emocije kada ih njihovi roditelji aktivno slušaju i učestvuju u razgovoru. Ovo podrazumeva da imate sa tinejdžerom kontakt očima, da klimate glavom da dete zna da ga čujete dok priča i podstičete ga na otvorenost sa razumevanjem onoga što vam priča. Ovakvo iskustvo jača vezu roditelja sa decom i dovodi do većeg samopouzdanja.

vaznost zajednickog vremena sa decom 2
Važnost porodičnog vremena

Ideje za kvalitetno porodično vreme

Decu srećnom i ispunjenom čine obične aktivnosti, a možete ih uključiti i u brojne dnevne rutine, prilikom kojih ćete imati vremena i da pričate i obavljate to što ste planirali, a usput će i dete savladati nove veštine. Ovo su neke od praktičnih ideja kako da provedete kvalitetno vreme, obzirom na važnost porodičnog vremena:

1. Važnost porodičnog vremena i zajednički obroci

Uključite sve članove porodice u osmišljavanje obroka, nabavku namirnica, postavljanje stola, pripremu hrane, rasklanjanje i pranje sudova. Odredite neko vreme za zajednički obrok, bilo da je to doručak, ručak ili večera u zavisnosti kada članovima porodice to odgovara. Tokom obroka izbegavajte da iko koristi elektronske uređaje, već vreme iskoristite za razgovor i pravljenje planova. Više: Porodični obroci i povezivanje – jedite zajedno za stolom

2. Vreme sa decom tokom čitanja priča

Čitajte deci pre spavanja ili tokom dana. Nije važno koje ćete vreme odabrati. Ako su deca već starija i samostalno čitaju knjige, pročitajte je i vi, kako biste mogli da vodite diskusiju o tom delu. Pitajte ih da li su oni zamišljali neki drugačiji kraj, šta bi uradili u datoj situaciji, sa kojim likom bi mogli da se identifikuju. Više: Čitajte bebi knjige – nikad nije rano da počnete

3. Igrajte društvene igre

Društvene igre i igre sa kartama su još uvek aktuelne. One su zabavne, pružaju vam priliku da malo i pričate, povezujete se, možda naučite dete neku novu igru ili ono vas nauči nečemu. Jedno je sigurno, uživaćete i kvalitetno provesti vreme.

Možete zajedno da slažete kocke ili slagalicu. Postoje opcije i za stariju decu, pa čak i odrasle, kada su ove vrste “igračaka” u pitanju.

4. Šetajte ili idite zajedno na neki događaj

Zajedno idite u bioskop, na otvaranje izložbe, idite na neki volonterski poduhvat ili pak zajedno šetajte po kraju ili džogirajte.

5. Porodična putovanja

Porodični odmor, kratki izleti i putovanja automobilom na koju god destinaciju omogućavaju da razgovor teče prirodno ukoliko deca ne koriste elektronske uređaje. Možete čak igrati i neke igre rečima poput “na slovo na slovo” sa mlađom decom ili asocijacije sa starijom.

Možete planirati i aktivnosti na otvorenom poput kampovanja ili odlaska na pecanje. Ovo je idealna prilika i da tata ode na put sa detetom, ako poslednjih meseci nije imao dovoljno vremena. Više: 5 letnjih aktivnosti za tatu i decu

6. Muzika

Slušajte zajedno muziku, pevajte i plešite. Odvrnite muziku dok kuvate ili brišete prašinu, pevajte na sav glas sa detetom, pokrenite se.

vaznost zajednickog vremena sa decom 3
Važnost porodičnog vremena
7. Učestvujte u fizičkim aktivnostima

Kada odete sa detetom u parkić nemojte stajati sa strane, igrajte se loptom, jutrite, bacajte frizbi, puštajte zmaja. Sa starijim detetom možete ubacivati loptu u koš, igrati badminton ili ići na mini-golf.

8. Napravite kućni bioskop

Gledajte zajedno filmove kod kuće. Napravite kokice, spremite piće, zamračite prostoriju i napravite filmsko veče uz filmove koje ćete svi voleti.

Vaša porodica će postati povezanija, ako budete dovoljno vremena provodili zajedno. Važno je da imate vreme sa decom koje je više od konverzacije vezane za to šta će ko jesti i koje je ocene dobilo. Dete neće samo doći da vam priča o svojim problemima ili strahovima, ako mu ne budete dovoljno bliski. Važno je da dete ima bazu kod kuće u kojoj se oseća voljeno i sigurno kako bi lakše gradilo stabilne odnose kasnije, ali i bilo emotivno ispunjeno.

važnost zajedničkog vremena sa decom
Važnost porodičnog vremena
Važnost porodičnog vremena i uticaj na mentalno zdravlje dece – literatura:
  1. ScienceDaily: Attentive listening helps teens open up, study finds – https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210604122722.htm

Photo by Emma BausoKatie EGustavo FringMathias P.R. Reding from Pexels

Objavljen: 1. mart 2022. godine, ažuriran: 4. maj 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button