fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete od 2 godine se nekada ne odaziva na ime

Čitateljka pita jer njeno dete od 2 godine se nekada ne odaziva i još uvek nije počelo da priča.

Pitanje:

Poštovana,

Imam devojčicu od 2 godine. Ona još uvek ne priča i kada je pozovem nekada se okrene nekada ne. Od reči govori: mama, baba, daj – te reči tako. Ja da lupnem rukom ili pustim neki zvuk, okrene se. Donese mi igračke, igra se. E takođe se navikla na telefon Da li postoji mogućnost da je ona takva zbog telefona.

Igra se, ljubi lutke, hrani, sastavi dve lutke da se poljube, vozi kolica. Nije neko ko voli sam da bude u sobi.

S poštovanjem,

I.

znaci dijabetesa kod dece

Odgovor logopeda: Dete od 2 godine se nekada ne odaziva na ime

Poštovana I,

Savetovala bih Vas da zakaže logopedski pregled i proverite njen govorno-jezički razvoj. Nedovoljan je broj reči koje izgovara, te treba uraditi procenu razumevanja i produkcije govora.

Veoma je loš uticaj ekrana na decu, pogotovo u njenom uzrastu, jer su deca okupirana slikama i sadržajem koji nije edukativan u dovoljnoj meri i ne utiče pogodno na razvoj govora. Jednosmerna je komunikacija dok gledaju u ekran, nema razmene reči, rečenica a pogotovo su stimulisani loše ako je to što gledaju na stranom jeziku.

Ekrani utiču i na pažnju deteta, a bez dobre pažnje ne mogu ni učiti ništa novo. Tako da je višestruko loš uticaj.
Pravo je vreme da dobijete konkretne savete u vezi razvoja govora i promenite navike koje trenutno loše utiču na njen razvoj. Pronađite logopeda koji će uraditi procenu deteta i nakon toga Vam dati savet kako da je stimulišete na najbolji način.

Dete od 2 godine se nekada ne odaziva na ime
Dete od 2 godine se nekada ne odaziva na ime

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button