fbpx
VestiŽivite zdravo

Smernice o sunčanju, stare 40 godina, treba promeniti

Smernice o sunčanju nisu menjane decenijama. Poslednjih decenija imamo mnoštvo novih saznanja i bolju potporu u vidu uređaja kojima je moguće lakše i preciznije postaviti dijagnoze, stoga je potrebno i razne preporuke menjati u skladu sa savremenim istraživanjima.

Veoma je važno više pričati o uticaju vitamina D i koliko je on bitan, a na koje načine možemo da ga nadomestimo. Više: Vitamin D

Smernice o sunčanju i vitamin D   

Vitamin D je rastvorljiv u masntima i igra veoma važnu ulogu kada je zdravlje u pitanju. Ultraljubičasto zračenje (UVR) od sunčeve svetlosti je glavni izvor vitamina D i čini oko 80% preporučene dnevne doze. Sa druge strane ultraljubičasto zračenje može izazvati opekotine i tumor kože.

Naime, sunčeva svetlost ima dve vrste UVR:

  • UVA – koje čini oko 95% sunčevih zraka i
  • UVB – koje čini samo 5%.

Oba izazivaju tamnjenje i prerano starenje kože, te vas izlažu riziku od raka kože, ali UVB dovodi i do stvaranja potrebnih količina vitamina D.

Važno je imati u vidu da je vitamin D veoma značajan za prevenciju mnoštva bolesti: autoimunih oboljenja, dijabetesa tip 2, srčanih oboljenja, prevenciji karcinoma.

Smernice o sunčanju iz 1982. godine

Još uvek se rukovodimo smernicama o sunčanju od pre skoro četiri decenije, kada je smatrano da se vitamin D stvara nakon izlaganja UVR zračenju. Danas znamo da pre-vitamin D prolazi kroz određene hemijske procese pre nego što postane vitamin D i telo može da ga koristi. Veoma je važno da ljudi dobiju dovoljne količine vitamina D, ali da pritom ne izlože riziku od raka kože.

Novija istraživanja o količinama vitamina D

Poslednjih desetak godina je rađeno nekoliko istraživanja na ljudima koji su se izlagali različitim tipovima UV zračenja.

Važno je napomenuti da se pre-vitamin D toplinom u koži pretvara u vitamin D, a onda ulazi u cirkulaciju. Bez ova dva biološka procesa, nema ni adekvatne iskorišćenosti vitamin D u organizmu.

Stare preporuke su u ozbir uzimale samo pre-vitamin D bez onoga što dolazi kasnije. smernice o sunčanju

Još uvek ne postoje jasne nove smernice za izlaganje sunčevim zracima. Dobra vest je da se vitamin D prozivodi za vreme izlaganja sunce koje je mnogo kraće od onog koje bi izazvalo opetkotine.

Dosadašnji zaključak studije je da su potrebne mnogo manje količine izlaganja sunčevoj svetlosti nego što se to ranije mislilo. Redovna kratka izlaganja će dati dobar nivo vitamina D u krvi.

Literatura:

1.       IZVOR MNT: Sunlight guidelines from 40 years ago may need revision – https://www.medicalnewstoday.com/articles/sunlight-guidelines-from-40-years-ago-may-need-revision, oktobar 2021.

2.       NCBI: Vitamin D and Bone Health; Potential Mechanisms –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257679, jul 2010.

3.       PNAS: A revised action spectrum for vitamin D synthesis by suberythemal UV radiation exposure in humans in vivo – https://www.pnas.org/content/118/40/e2015867118, oktobar 2021.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button