fbpx
Zaposlena mama

Jovana Jeličić: Žene, stavite partneru do znanja da morate funkcionisati kao tim

O tome kako se našla u situaciji da sama nastavi da podiže dete, ali i sve stiže da usklađuje

Poslednja gošća u rubrici “Zaposlena mama” ove godine je još jedna veoma posebna dama. Jovana Jeličić je, pre svega, majka, zaposlena tridesetjednogodišnja žena, na odgovornoj poziciji, koja je pored toga, od skoro i preduzetnica. Sticajem nesrećnih okolnosti, pre par meseci je postala samohrana majka. Morala je da se prilagodi situaciji u kojoj se našla i pričala nam je o tome kako se organizuje kada je briga o osmogodišnjem sinu, poslu i kući u pitanju.

Da li ste na isti način obavljali posao pre rođenja deteta? Kako je izgledao jedan vaš dan? 

Ja sam od onih žena koje su bile dovoljno hrabre da odluče da iskombinuju trudnoću, porođaj i studije. Volim da kažem da je Petar moja prva u nizu diploma.

Gde ste trenutno poslovno angažovani? 

Zaposlena sam u Telekomu Srbije. U okviru direkcije za HR vodim računa o bezbednosti i zdravlju naših zaposlenih.

Kada ste počeli da radite nakon porođaja? 

Počela sam da radim nakon dve godine od porođaja. Petar je tada bio spreman za kolektiv, a ja za karijeru.

Jovana Jeličić

Nedavno ste se našli u situacija koja nije nimalo zavidna i u kojoj ste primorani da plivate. Mnogi samohrani roditelji imaju problem da postignu sve i brinu o detetu. Da li dete ima potrebe neko da čuva kada nije u školi? 

Petar je prioritet. Ukoliko zbog posla moram da budem duže odsutna tu je moja majka da povremeno bude sa njim.

Kako se usklađivali svoj posao koji zbog COVID-a obavljate od kuće i detetove školske obaveze?

Moram da budem iskrena i da kažem da je bilo izuzetno teško. Pored rada i školovanja od kuće, brinula sam i o zdravlju supruga, koje je tada bilo prilično narušeno. Moj dan je čini mi se trajao 30 sati. Na kraju, uspela sam. Zahvaljujući jakoj volji mog supruga da se bez obzira na sve posveti školovanju i razumevanju mog rukovodstva zbog situacije u kojoj se nalazim.

Da li stižete da se bavite kućnim obavezama pored deteta i posla? 

Postižem. Svakodnevno raspremam i održavam dom, a petak nakon posla je obično rezervisan za detaljnije održavanje. Nakon toga sebi priredim spa veče i spremna sam za vikend i slobodne aktivnosti.

Da li stižete da se bavite i pripremom obroka? 

Naravno. Naša ishrana je oduvek na visokom mestu liste prioriteta. Imam neke svoje trikove koji zaista pomažu i olakšavaju svakodnevnu pripremu svih obroka. Priznajem, obožavam i kada telefon zazvoni i mama kaže: “Da li želiš da ja sutra kuvam?”. Odgovor je uvek potvrdan, ali se trudim da ipak moj šporet bude aktivniji .

Kako vam se čini, da li je lakše biti majka sa fiksnim radnim vremenom ili je fleksibilno radno vreme bolja opcija? 

Ja sam do nedavno bila majka sa fiksnim radnim vremenom. I to mi je izuzuzetno olakšavalo roditeljstvo. Sada, kada sam i preduzetnica moj radni dan traje 24 časa. Ali… ipak moram da napomenem zbog mama koje čitaju, da bez obzira na radno vreme i sve obaveze koje nas okružuju, uhvate i neki trenutak za sebe. Ne kradu ga od roditeljstva, zapravo ga daju deci.

Kada ste se prvi put odvojili od deteta na više od par sati? 

Petar je imao devet meseci kada smo se odvojili prvi put uopšte. Morala sam da otputujem i bila sam odsutna jedno popodne i celu noć. Već sledećeg prepodneva bila sam na svojoj najvažnijoj poziciji. Moje odsustvo pokrio je Petrov sjajni tata. Bio je sjajan timski igrač od Petrovog prvog dana.

Koji savet biste dali majkama koje uskoro treba da se vrate na posao? 

Mislim da bi sve mame trebale par meseci pre povratka na posao da počnu sa pripremom . Da naprave plan aktivnosti, obroka, obaveza, ukoliko nisu do sada, partneru jasno moraju staviti do znanja da dolazi do promene i da moraju da budu tim. Nadam se da će svaka otići spremna I nasmejana. Potrebno je dati malo vremena i pre, ali i posle povratka na posao.

Tekst: Tamara Petković

fotografije: privatna arhiva

Pročitajte šta o usklađivanju poslovnog i privatnog kažu druge mame – ovde

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button