fbpx
NegaStil Života

Da li je voda od luka rešenje za blistavu kosu?

Periodično se pojavi neko ko podeli „tajnu zdrave kose“ i taj recept se od jednog do drugog deli dalje. Neretko nastane prava pomama za brendiranim proizvodima za koji u početku zapravo niko ne zna da li stvarno pomaže, a slično je i sa prirodnim receptima. Novi trend na društvenim mrežama je da se koristi voda od luka. Da li voda od luka zaista pomaže za blistavu kosu?

Voda od luka za blistavu kosu – da ili ne?

Kardi Bi je nedavno podelila sa svojim pratiocima na Instagamu kako je tajna njene zdrave kose ni manje ni više nego voda od luka. Kako ima preko 130 miliona pratilaca, ovaj pomama je zavladala svetom i mnogi u njoj vide spas za svoju kosu. Ona tvrdi da joj je kosa zabristala posle samo dva pranja i objavila je slike pre i posle, na kojima zaista deluje da je razlika neuporediva.

demetra 28

Mnogi pratioci su je podržali, a čak i neki lekari koji smatraju da ovaj tradicionalni prirodni ajuvedanski lek i te kako pozitivno utiče na kosu. Mana je što je recept odokativan, pa ne znamo da li će zaista varijacija koju sami napravimo „raditi“ posao kao i kod ostalih. Reperka Kardi Bi kaže da ona prokuvava crni luk i koristi tu vodu, dok neki prave sirup koji nanose na vlasište pre ispiranja tušem. Postoje i oni koji prave šampon od crnog luka i koriste ga za prvo pranje, a drugim šamponiranjem, običnim šamponom spiraju miris crnog luka sa kose.

Kod nas, u prodaji, već postoje neki tretmani protiv opadanja kose sa lukom, ali se u tinkturama nalazi beli, a na crni luk. Za sada ne postoji preparat koji se prodaje, a da u sastavu ima crni luk, koliko je nama poznato.

Šta kaže nauka? Da li voda od luka može da ima pozitivan efekat?

Crni luk je bogat flavonoidima, antioksidansima, a ima i antimirkobno, antifungalno i antiinflamatorno dejstvo. Zato može ponuditi niz prednosti za kosu. Kod osoba koje imaju perut ili gljivičnu infekciju, ona se može ublažiti ili izlečiti. Jedna recenzija iz 2020. godine je objavila potencijalno dobar efekat ekstakta luka i esencijalnog ulja crnog luka na kožu glave iako još uvek ne postoje opsežna klinička istraživanja. Još jedno istraživanje je sugerisalo da bi voda od luka mogla da pomogne za ponovni rast kose među učesnicima koji imaju alopeciju areata, stanje koje izaziva gubitak kose u pečatima. Treba uzeti u obzir da su korisnici primetili novi rast kose tek posle 6 nedelja nanošenja dva puta dnevno vode od luka na vlasište.

voda od luka 1

Istraživači smatraju da je moguće da visok sadržaj sumpora bude ono što pomaže pri zapaljenskom procesu vlasišta koje kod nekih uzrokuje gubitak kose. Imajte stoga na umu da voda od luka ne može da se koristi za sve probleme gubitka kose. Nema pokazatelja da na bilo koji način voda od luka pomaže kod gubitka kose kod muškaraca, odnosno kod pojave ćelavosti. Svakako je bolje da se kod bilo kog stanja sa kosom konsultujete se dermatologom, ali i da imate u vidu da se problemi sa kosom najčešće ponavljaju ili događaju u kontinuitetu, te je ovo dugotrajan proces.

Da li su mogući neželjeni efekti korišćenja vode od crnog luka za kosu?

Ako ste alergični na crni luk, onda ne bi trebalo da probate ovaj tretman, čak ni na vlasištu. U svakom slučaju je važno da dobro isperete kožu glave, nakon korišćenja kako bi izbegli eventualnu iritaciju.

U kombinaciji sa šamponom, miris luka bi trebalo da se neutrališe pa o tome nema potrebe da brinete.

Ne misle svi stručnjaci da je trend da se koristi voda za kosu efikasan. Istina je da je izgled i kvalitet kose u suštini stvar genetike. Često se malo šta može preduzeti kada je gubitak kose u pitanju. Nekada je gubitak privremen, uzrokovan opadanjem kose posle trudnoće, COVID-a ili hormonske neravnoteže, ali je često i nasledan.

Važno je da se u svakom slučaju fokusirate na dobijanje hranljivih materija iz hrane, da korisite adekvatnu kozmetiku i smanjite na minimum tretiranje kose i upotrebu fena i prese za kosu.

Kako se pravi voda od luka za zdravu kosu?

Savet je da koristite svež, a ne kuvan luk, jer samo sirov ima sva svojstva koja su korisna. Recept koji savetuju u Centru za oporavak kose iz Nju Džersija je da očistite i iseckate 3-4 glavice crnog luka na male komadiće. Zatim iscedite sok ceđenjem i nanesete na vlasište koristeći pamučni tupfer. Po želji možete dodati par kapi limuna da ublažite miris luka. Masirajte kožu glave, ostavite sat vremena, pa operite kosu uobičajenim šamponom.

voda od luka

Dakle, upotreba vode od crnog luka za kosu nije nova praksa. Voda od luka se koristi veoma dugo u tradicionalnoj medicini i ukorenjena je u ajurvedskim praksama i dominikanskoj kulturi. Kod nekih ljudi može smanjiti pojavu peruti, smanjiti gubitak kose i učiniti da nova počne da raste, ali i pojačati sjaj kose. Još uvek nedostaju opsežna klinička istraživanja o delotvornosti ovog sredstva za kosu.

Objavljen: 4. oktobar 2022. godine, ažuriran: 27. mart 2023. godine

Reklame
Izvor
Everydayhealth.comWiley Library PubMedNjfue.com

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button