fbpx
NegaStil Života

Kako odabrati šampon prema tipu kose?

Nikada nije bilo više vrsta kozmetike za kosu i kozmetike uopšte pa je sve veća dilema kako odabrati šampon prema tipu kose. Važno je imati u vidu nekoliko činilaca. Pre svega, važno je da znate da prepoznate svoj tip kose, pa razmislite da li je ona suva, masna, normalna ili oštećena. Treba razmisliti i o drugim specifičnostima: da li je sklona perutanju, lomljenju ili opadanju. Kada razmotrite ove faktore, moći ćete lakše i da se bavite izborom šampona.

Kako odabrati šampon prema tipu kose?

Kada birate šampon prema tipu kose, važno je uzeti u obzir sve faktore. Treba imati u vidu čak i debljinu dlake, da li je ravna ili kovrdžava, koliko je gusta, da li je sklona slepljivanju i koliko se brzo masti. Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju kada birate šampon:

O kakvoj vrsti kose se radi?

Da li je kosa masna, suva, normalna ili kombinovana. Svaka od ovih vrsta ima specifičnosti i jedno je od osnovnih odgovora na pitanje kako odabrati šampon prema tipu kosu. Postoje:

  • Šampon za suvu kosu – ovakvi šamponi su hidrantni, imaju ponekad dodatke ulja ili pantenola i osobe sa ovakvom kosom treba da izbegavaju šampone sa sulfatima.
  • Šampon za masnu kosu služi da ukloni višak sebuma i ostavi kosu svežom. Na bazi je biljnih ekstrakata, mogu se naći čak i potpuno prirodni, a obično u sastavu imaju ulje mente, čajevca i limuna koji mogu biti korisni.
  • Šampon za normalnu kosu je jedan od onih koji su pogodni za svakodnevnu upotrebu jer ima blage sastojke, a u sastavu može imati aloju, pantenol i obično ne iritira dodatno vlasište (osim ukoliko je prejak).
  • Šampon za oštećenu kosu pomaže u obnavljanju kose i ima dodatak keratina, proteina (često su u pitanju proteini pšenice), araganovo ulje i drugo. Nažalost nemojte očekivati čudo jer je oštećenoj kosi potrebno više preparata od samog šampona.
sampon
Photo by Apothecary 87 on Unsplash

Sastav šampona

Pre nego što kupite šampon, proučite njegove sastojke na etiketi ili deklaraciji. Pored toga što je važno kako odabrati šampon za kosu prema tipu, treba brinuti i o tome kakav je njegov sastav tačnije, koliko je bezbedan.

Najčešći sastojci šampona su: voda, sulfati (najčešće natrijum lauril sulfat ili natrijum lauret sulfat), kokamidopropil betain, glicerol, natrijum hlorid, parfemi i konzervansi. Ovi sastojci pomažu u stvaranju pene, čišćenju kose i vlasišta, hidriranju kose i održavanju svežine, kao i dugom roku upotrebe šampona.

Sastav se razlikuje od proizvođača do proizvođača i nekada sadrži dodatke poput biljnih ekstrakata, različitih ulja, pantenola, proteina, ali i glicerina, aloe i slično. Važno je i da znate sastav zbog eventualnih alergijskih reakcija na određeni tip šampona za kosu.

kosa u trudnoći
Da li postoje potpuno prirodni šamponi za kosu?

Šamponi za kosu se često prave sa dodatkom prirodnih sastojaka, ali popuno prirodni šamponi predstavljaju veliki izazov za proizvodnju zbog lake kvarljivosti. Oni mogu imati i ograničeno delovanje u odnosu na konvencionalne šampone. Potrebno je da šampon ima i neki efiksan čistač u svom sastavu kako bi dobro delovao i uklonio prljavštinu sa dlake i vlasišta. Prirodni surfaktanti koji se inače korisite kao čistači su kokosovo i maslinovo ulje, ali su oni manje efikasni.

Šamponi za kosu se zato uglavnom reklamiraju kao 98 ili 99% prirodni. Preostalih 1-2% sastava su konzervansi koji omogućavaju da šampon duže traje i da budete sigurni da je njegov sastav tokom roka trajanja sve vreme nepromenjen.

Postoje i šamponi koji su potpuno prirodni, ali osim kraćeg roka, to ne znači da su oni automatski bezbedni. Osobe sa alergijama posebno treba da obrate pažnju jer su oni osetljiviji na prirodne sastojke i nije uvek preporučljivo da koriste ovaj vid šampona. Posebno ako imaju alergiju na med, neke vrste trava i slično. Dilema kako odabrati šampon prema tipu kose postoje i kada su u pitanju prirodni šamponi.

Još nekoliko saveta za odabir šampona za kosu
  • Ukoliko imate problem sa vlasištem poput peruti, svraba ili osetljivosti, potražite šampon koji je specijalno napravljen za ovu vrstu problema. Više: 9 stanja koja utiču na kožu glave
  • Za tanku dlaku birajte šampon koji daje dodatni volumen, a za kovrdžavu su bolji šamponi za hidrataciju i definisanje kovrdža.
  • Miris i tekstura šampona ne treba da budu presudni, ali ako vam je to važno, sigurno možete naći i odgovarajući šampon koji ispunjava i ovu karakteristiku.
  • Cenu šampona čini i brend, bez daljnjeg, ali brendovi sa tradicijom definitivno imaju kvalitet i bezbedni su za upotrebu.
kako odabrati šampon prema tipu kose
Photo by Erick Larregui on Unsplash

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button