fbpx
NegaStil Života

9 stanja koja utiču na kožu glave

Postoje stanja koja utiču na kožu glave, odnosno na to da li imate problem sa skalpom. Mnoga različita stanja mogu da utiču na kožu glave, a kao posledica togu mogu se javiti i problemi sa kosom.

Stanja koja utiču na kožu glave i kako se leče ili saniraju

  1. Seboreični dermatitis

Jedna od stvari koje utiču na kožu glave je i seboreični dermatitis – perut. Ovo je vrsta ekcema koja veoma podseća na psorijazu i manifestuje se suvom, crvenom kožom koja ima žute ili bele ljuske često oko ušiju i ivicom vlasišta. Praćen je svrabom i neprijatnim osećajem.  Kod odraslih i u pubertetu se može pojaviti i na grudima, nosu, leđima, preponama i pazuhu.

Seboreični dermatitis – lečenje

Opcije lečenja uključuju lokalne masti, kreme, šampone, kao i nežno čišćenje područja. U izuzetnim situacijama prepisuje se terapija kortikosteroidima. Perut se drži pod kontrolom redovnom upotrebom adekvatnog šampona.

Najbolje je da se oko tretmana posavetujete sa dermatologom, iako to ljudi retko rade. Nekada je savet da se koriste naizmenično šampon protiv peruti i običan šampon, a nekada pranje kože specifičnim sredstvima koje sadrže 2% cinkovog piritiona. Važno je dobro isprati kosu, kao i kožu glave, nakon upotrebe šampona.

stanja koja uticu na kozu glave 1

2. Alergijski kontaktni dermatitis

Alergijski kontaktni dermatitis se javlja kada na koži glave dođe do kontakta sa alergenom. Na skalpu može da se pojavi osip. Mogu se javiti sitni plikovi, koji mogu preći u ljuspice. Lečenje se sprovodi tako što treba izbegavati sredstvo za koje se utvrdi da je izazvalo ekcem. Dermatolog će vas posavetovati koja kozmetička sredstva je najbolje da koristite i da li je potrebna upotreba nekog leka.

lisajevi na kozi glave
Lišajevi na koži glave – foto: Wikimedia Commons

3. Lišajevi na koži glave – Tinea capitis

Lišajevi kože glave su gljivična infekcija. Oni uključuju suvo ljuštenje koje je nalik na perut i glatka područja u kojima dolazi do gubitka kose. Pojavljuje se žuta kora, upaljena podrućka i crne tačke tamo gde je došlo do gubitka kose.

Tinea capitis se leči oralnim antifungalnim sredstvima, a mogu se prepisati I antimikotični šamponi koji održavaju područje čistim I suvim.

4. Lišajevi – Lichen planus

Lichen planus je uobičajeno stanje koje je uzrokovano upalom kože i sluzokože, a pojavljuje se kao svrab na koži glave. Treba znati da se ovi lišajevi mogu pojaviti i na ostalim delovima tela, kao što su čirevi u ustima, na genitalijama, osip na koži i drugo. Uzrok ovog imunološkog oboljenja nije poznat, a okidači mogu biti stres, emocionalna napetost, hepatitis C, vakcina protiv gripa, antiinflamatorni lekovi ili lekovi za artritis, srce i krvni pritisak. Lišajevi nisu zarazni.

Lichen planus se obično odlikuje osipom koji je crven ili ljubičast, a mogu se javiti i bele linije. Može posledično uzrokovati gubitak kose ili proređivanje.

Leči se samo ako su simptomi veoma izraženi inače nije potrebno. Stanje samo obično prolazi u roku od 2 godine. Neki tretmani uključuju steroide, antihistaminike, UV zračenje i retinol.

5. Folikulitis

folikulitis
Folikulitis – foto: Wikimedia Commons

Folikulitis je infekcija i jedna od stvari koje utiču na kožu glave, a koja pokazađa folikule dlake i može se javiti gde god raste kosa, a to uključuje i vlasište. Do ovog stanja mogu da dovedu brijanje, nošenje uske odeće, ređe se javlja baš na glavi. Može se rešiti tako što će osoba prestati da radi nešto što je izazvalo ovaj problem. Tople obloge mogu da pomognu, ako ih svakodnevno držite 15-ak minuta, ali je najbolje da se obrati dermatologu.

6.      Psorijaza kože glave

Mnogi čak i ne znaju da postoji psorijaza vlasišta, ali to je jedno od stanja koja utiču na kožu glave, ali i kvalitet života. Psorijaza je hronično stanje koje može da uzrokuje pojavu crvenih, perutavih delova glave koji svrbe. Koža je suva, a na površini može da puca i krvari. Nekada se može proširiti na čelo, oko ušiju i vrata, a neke osobe mogu doživeti i gubitak kose koji je privremen.

Oko polovine osoba koje imaju psorijazu, ima ovaj problem i na koži glave.

Psorijaza vlasišta – lečenje

Lečenje uključuje lekovite šampone, injekcije, lokalne lekove i druge tretmane. Medicinski šamponi se mogu kupiti bez recepta, ali za lekove će biti potrebno da se obratite dermatologu.

7. Vaške

Žno dobro i od češćih problema sa kojima se suočavaju deca i svi smo nekada imali taj problem ili ga je imao neko u neposrednom okrženju su vaške. Ovaj parazitski insekt živi na skalpu, a može se naći i na obrvama ili trepavicama. Najčešći simptom je svrab vlasišta, a mogu se videti i vaške na temenu.

Vaške se leče određenim šamponima i losionima, ali se moraju i ukloniti fizički korišćenjem gustog češlja, koji će ukloniti i njihova jajašca – gnjide.

8. Androgena alopecija

Androgena alopecija je čest uzrok gubitka kose. Kod muškaraca su uobičajeni simptomi povlačenje linije kose i proćelavost dok može dovesti i do potpune ćelavosti. Kod žena dolazi do proređivanja kose na celom skalpu.

Lečenje može da obuhvata lekove kao što je minoksidil ili transplantaciju kose.

9. Alopecija areata

Alopecija areata je stanje u kom imuni sistema napada zdrave folikule dlake i može uzrokovati gubitak dlaka bilo gde na telu. Postoje tri vrste:

  • Areata – uzrokuje male mrlje bez kose veličine kovanice na koži glave, oko brade, na trepavicama, pod pazuhom, u nosu, ušima i na obrvama.
  • Totalis – uzrokuje celokupan gubitak kose na vlasištu.
  • Univerzalna – potpuni gubitak kose na vlasištu i celom telu.
stanja koja uticu na kozu glave
Stanja koja utiču na kožu glave

Lečenje uključuje oralne lekove i injekcije, ali tretmani nisu efikasni za sve. Zato se mora sprovesti detaljna analiza celokupnog stanja pacijenta i pronaći najefikasnija opcija lečenja.

Različita stanja mogu da utiču na vlasište. Ono što svako može da uradi jeste prelazak na blage šampone od prirodnijih sastojaka ili medicinske šampone koji su provereni. Bez previše iritirajućih faktora. Ukoliko stanje ne prolazi, a obzirom da je veliki broj razloga zašto se javljaju problemi sa vlasištem, najbolje je obratiti se dermatologu koji je stručan.

Objavljen: 8. februar 2023. godine, ažuriran: 5. april 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button