fbpx
NegaStil Života

Za šta je dobra hijaluronska kiselina? 5 prednosti upotrebe hijaluronske kiseline za kožu

Hijaluronska kiselina je veoma popularna i jedno vreme nam se činilo da se samo o njoj priča. Nakon toga je počelo da se više priča o retinolu, niacinamidu, značaju korišćenja vitamina C u obliku seruma. Ipak, ne treba da zapostavimo značaj i benefite hijaluronske kiseline. Za šta je ona dobra i kako je treba koristiti.

serum za lice
Photo by Denise Chan on Unsplash

Za šta je dobra hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina ima veliku popularnost u kozmetičkoj industriji, čitave palete velikog broja proizvođača je sadrže. Njena prednost je u poboljšavanju izgleda i zdravlja kože, a ima i veliku sposobnost da zadrži vlagu i održi blistav, mladalački ten.

Kako se koristi hijaluronska kiselina za lice?

 • Prvo očistite lice blagim sredstvom kako bi uklonili sve nečistoće, ostatke šminke i prljavštinu.
 • Nakon toga prvo možete naneti tonik za lice.
 • Posle ovog koraka koristi se serum ili hidrantna krema koja sadrži hijaluronsku kiselinu. Nanestite malu količinu na kožu dok je vlažna jer će bolje zadržati vlagu. Potrebno je samo par kapi seruma.
 • Nežno umasirajte proizvod i sačekajte da ga koža upije.
 • Ako ste koristili serum, sledeći korak može biti krema ili ulje. Nakon kreme možete naneti ulje. Ulje za lice se nanosi tek kada je koža upila proizvod sa hijaluronskom kiselinom.
 • Tokom dana uvek negu završite kremom koja ima visok zaštitni faktor.

5 prednosti upotrebe hijaluronske kiseline za kožu

 1. INTENZIVNA HIDRATACIJA – Ova kiselina ima izuzetan kapacitet da zadrži molekule vode i odlično je sredstvo za hidrataciju. Kada se nanese na lice, ona zadržava vlagu i dovodi do bolje hidratacije i elastičnosti kože, te samim tim smanjuje sitne bore i koža deluje zaglađenije.
 2. POPRAVLJA KOŽU – Možda niste znali da je hijaluronska kiselina ključna za popravljanje strukture kože. Proizvodi koji je sadrže, bilo da je u pitanju krema ili serum, podstiču i brže zarastanje rana, ali i prevenciju drugih kožnih problema. Redovna upotreba hijaluronske kiseline može da pomogne da koža kontinuirano bude meka i sjajna.
 3. POJAČAVA BLISTAVOST KOŽE – Suva koža deluje beživotno, nema sjaj, a neretko ima i mrtve ćelije koje je čine starijom. Hijaluronska kiselina pomaže da koža ima mladalački sjaj i gipkost, a samim tim deluje blistavo.
 4. USPORAVA STARENJE – Može značajno da smanji sitne bore i poboljša elastičnost i gipkost kože, a svojom sposobnošću da zadrži vlagu omogućava koži da ostane hidrirana i sveža. Ovo ujedno i sprečava starenje kože.
 5. POVEĆAVA PROIZVODNJU KOLAGENA – Ona doprinosi proizvodnji kolagena u koži, jer stimuliše njegovu proizvodnju. Kolagen je inače protein koji je odgovoran za čvrstoću kože i njenu dobru strukturu. Gubitak kolagena dovodi do preranog starenja kože. Upotreba hijaluronske kiseline pomaže da se sintetiše kolagen i sprečava opuštanje kože, a vama omogućava mlađi ten.
nega lica
Photo by Sunny Ng on Unsplash

Da li se serumi mogu kombinovati istovremeno?

Serumi se uglavnom mogu kombinirati istovremeno u rutini nege kože ili pak u različitim delovima dana. Međutim, važno je uzeti u obzir koncentraciju sastojaka u svakom serumu i osjetljivost vaše kože kako biste pravilno kombinovali proizvode.

Vitamin C i niacinamid se mogu sigurno koristiti zajedno, jer su kompatibilni i imaju sinergijske prednosti. Vitamin C pomaže u posvetljivanju tena i zaštiti od slobodnih radikala, dok niacinamid regulira lučenje sebuma i smanjuje crvenilo. Kombinacija ovih sastojaka može pružiti sveobuhvatnu negu kože.

Retinol, s druge strane, može biti malo složeniji za kombinovanje sa drugim sastojcima. Retinol može iritirati i povećati osetljivost kože, pa je važno pažljivo pristupiti kombinaciji s drugim proizvodima. Ako koristite retinol, možda će biti najbolje da ga koristite u večernjoj rutini i da izbegavate istovremeno korištenje drugih jakih sastojaka poput vitamina C ili kiselina.

Hijaluronska kiselina se može kombinovati s bilo kojim od navedenih seruma, jer pruža hidrataciju i ne smeta drugim sastojcima, kao ni oni njoj. Ona može biti korisna kao dodatak rutini za hidrataciju kože. Pročitajte više: Sve o serumima za lice

hijaluronska kiselina za lice
Photo by Filip on Unsplash

Hijaluronska kiselina se koristi jednom ili dva puta dnevno ili onako kako vam je dermatolog ili kozmetičar to preporučio. Potrebno je da je koristite duži vremenski period kako biste uočili efekte.

Trebalo bi da je koža dobro podnosi i da nema komplikacija, ali ipak izbegavajte prekomernu upotrebu. Pročitajte i: Kako da ne uništite kožu lica

Objavljen: 12. oktobra 2023. godine, ažuriran: 30. april 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button