fbpx
Finansije i dokumentacijaObrazovanje i usavršavanjePorodica

Majčinstvo i uspešna karijera – Da li je moguće uskladiti sve, a da ništa ne trpi? NIJE!

Da li je moguće uskladiti sve, da ne trpi majčinstvo i uspešna karijera? Uglavnom ne! Važno je da majke ne osećaju pritisak koji osećaju svih prethodnih godina. Isto tako, važno je poštovati izbore žena koje se odluče samo za jedno, za drugo ili pak nešto treće. Cilj treba da bude da se smanji pritisak MORANJA u bilo kom smislu, da se ne osuđuju žene koje uopšte ne žele decu, one koje žele da budu majke i domaćice i ne rade, kao ni one koje žele da usklade i jedno i drugo. Više o usklađivanju porodice i karijete…

Očekivanja savremenog doba

Mnoge žene su u velikoj dilemi da li da prvo grade karijeru ili se odluče za majčinstvo. Činjenica je da je pitanje da li će njihov posao trpeti, čak i ako su u nekoj kompaniji gradile karijeru dugu deceniju, nakon što budu odustne godinu i više dana. Onda treba uzeti i obzir da će tokom prvih detetovih godina biti pitanje da li će odsustvovati zbog dečijih prehlada i bolesti.

Ukoliko su gradile lični biznis i imaju zaposlene, možda će moći da organizuju fleksibilno radno vreme i upravljaju, ali možda i tu moraju pak sve vreme da budu aktivno uključene, bez mogućnosti da uopšte imaju plaćeno porodiljsko odustvo. Ovako možemo navesti pregršt različitih primera, jer zapravo posao i obaveze svakome izgledaju drugačije.

Žene često osećaju pritisak da moraju biti i stizati SVE, a sve nije moguće. Tome doprinosi i to što se apriori priča i očekuje da žene rade podjednako kao i muškarci, na istim pozicijama, kako bi imale istu zaradu (što je nažalost retkost) i bile obezbeđene. Obavljati SVE prosto nije moguće, čak i ako se ne trudite da postignete kvalitet. Stoga je važno da odredite prioritete.

majcinstvo i karijera 3

Multitasking – da ili ne?

Prvo smo godinama slušali o multitaskingu, a onda u poslednje vreme, upravo zbog sve češćeg pregorevanja da on nije dobar. Da ste efikasniji ako radite jedno po jedno. Sa druge strane, ako radite sa decom kod kuće, onda ćete morati da se bavite multitaskingom jer ne postoji dugme na koje možete da isključite decu dok radite. Jedini način je da organizujete, kada je moguće, radno vreme na rano ujutru ili kasno uveče.

Prvo i osnovno što treba da prihvatimo i usvojimo jeste da USPORIMO svoj život. Razmislite koliko godina u životu imate prilike da putujete, idete na letovanje, da živite drugačije, šta ćete kada deca jednog dana odu. Ako život shvatite kao nešto što teče polako i da će doći vreme i za različite faze i prioritete, možda ćete pre prigrliti svakodnevnicu i uživati u svemu u čemu ste sada. Prigrlite jednostavnost i zdravlje, a potrudite se da smanjite posledice kapitalizma i konzumerizma.

Porodiljsko odsustvo, majčinstvo i uspešna karijera

Često se ističe da je kod nas veoma dugo porodiljsko odsustvo od godinu dana. Prvo, ono ne uključuje preduzetnice, koje često ne mogu ni da otvore porodiljsko bolovanje. Drugo, kod nas ne postoji infrastruktura i sistem podrške na adekvatan način.

Sa druge strane, činjenica je da u SAD-u žene imaju samo 12 nedelja ukupno i ubedljivo najgori položaj, stoga se često odlučuju da ne rade. Međutim, i žene u mnogim zemljama Evropske Unije se odlučuju da ne rade tokom prvih godina detetovog života.

UNICEF naglašava važnost prvih 1000 dana detetovog života. U Italiji, Holandiji, Francuskoj i drugim zemljama, ukoliko želite da upišete dete u jasle cene se kreću često preko 1000 evra, tako da se majkama često ne isplate da odlaze na posao tih prvih godina. Sa druge strane, vrtić ili škola su od navršene 3 ili 4 godine obavezni i uglavnom besplatni za svu decu.

Šta nam ovo govori, upravo to o čemu mnogi, pod pritiskom da moraju da mogu sve i ne razmišljaju: Možda možete da budete uz  dete tih prvih 1000 dana. Ako je za fakultet potrebno najmanje 4 godine, ko nas je ubedio da je da stavimo na noge jedno novo ljudsko biće potrebno kraće vreme? Isto tako, ako smo osvestili koliko je važno mentalno zdravlje, naše, svih, treba da radimo na tome da dete izraste u mentalno zdravu osobu.

Ovo ne znači da ne treba ničime drugim da se bavite tih prvih godina, možda možete da radite neki posao sa fleksibilnim ili skraćim radnim vremenom. Zašto pričamo pre svega o majčinstvu, a ne o poslu kao prioritetu? Zbog toga što detinjstvo i prve godine ne možemo ni da zamrznemo ni da odložimo. Opet, pričali smo, postoji pregršt opcija, možda će neko svesno žrtvovati par meseci ili godinu da bi završio nešto važno što je započeo, morati jer je samohrana majka i drugo. Ovo ne znači da neće uspeti da se bavi i detetom. Možda će poslove pospremanja doma, kuvanja, drugog uspeti da delegira ili jednostavno minimizira usled preraspodele prioriteta.

Ono o čemu pričamo jeste da trebate postaviti prioritete, sagledati sve uglove. Dati šansu da možda neke stvari na oročeno vreme prilagodite drugom načinu svakodnevnice. Stavite na papir kompletnu matematiku: odmor, samostalno pripremanje hrane, šta i gde možete da uštedite, te troškove vrtića, eventualno nekog ko čuva dete i slično.

majcinstvo i karijera 1
Majčinstvo i uspešna karijera

Zaposlena majka i njene ambicije

Ambicija je, po definiciji: snažna želja da se nešto uradi i postigne što obično zahteva odlučnost i naporan rad. Ambicija je lična subjektivnost i nije ista kao kod vaše sestre, prijateljice ili nekog trećeg, kako navode na portalu Parents, a mi prenosimo deo članka.

Ambicije su često u sukobu sa očekivanjima i one su podložne promenama, često ne možemo znati kako će izgledati roditeljstvo ili posao na određenoj poziciji. Na primer, portal Parents navodi slučaj bivše premijerke Novog Zelanda Džasinde Ardern. Ona nije jasno rekla da se povlači zbog porodice, već da oseća da nema više energije. Izabrana je za premijerku 2017. godine, a naredne godine je dobila ćerku. Džastin Ardern je radila sve vreme, a sada je rekla da je njena želja da bude uz ćerku kada kreće u školu nadjačala njenu želju da nastavi sa karijerom lidera Novog Zelanda. Prosto su se njeni lični pokazatelji ambicije promenili.

Savršena majka je mit!

Savršena majka je žena koja uspeva da održi karijeru na zavidnom nivou, bezuslovno je posvećena deci 24/7 tokom 365 dana godišnje. Uz to se bavi kućnim poslovima, redovno kuva, nasmejana je i negovana. Tako nešto ne postoji! Ni blizu! Iako sve zavisi od uzrasta dece, pa će drugačije vreme organizovati majka koja ima dete od par meseci i ona kojoj je najmlađe dete krenulo u školu. Međutim, ona koja sve ovo može ni u jednoj konstalaciji jednostavno NE POSTOJI!

Sama po sebi je problematična naša ambicija da možemo sve i da treba da radimo sve. Sa jedne strane, normalno je da postoje žene kojima bolje ide učenje, karijera, kuvanje, majčinstvo. I to treba da prihvatimo kao legitimno. Pogrešno je i ako „dižemo u nebesa“ one kojima dobro ide majčinstvo ili one kojima dobro ide karijera, koliko je pogrešno i da obe kategorije kudimo i ne cenimo dovoljno.

Kada na to dodamo da se po svaku cenu forsira i „briga o sebi“ kao imperativ, a znamo da on nije moguć dok recimo imamo biće od svega par nedelja koje nije sposobno da se stara samo o sebi, dolazimo do toga da je naše okruženje često više toksično nego podržavajuće. Nekada iz najbolje namere.

majcinstvo i karijera 2

Zastrašivanje roditeljstvom

U našoj kulturi simptomatična je još jedna stvar a to je plašenje time da vam se život završava kada stupite u brak ili dobijete dete. Čuveno: „videćeš kad se udaš“, „provodi se dok možeš“, „sad treba da uživaš“ i slično, često iz najboljih namera bližnjih zapravo dovode do usađivanja straha i odlaganja roditeljstva. Stalni pritisak i strah koji se nameće da je sve to trajno i preteško, te da se život završava, a sloboda više ne postoji dovode do toga da imamo dugoročno negativne posledice i sve više nezadovoljnih ljudi. I jednih i drugih.

Upravo iz razloga što je sasvim u redu da oni koji ne žele potomstvo imaju pravo da o tome i javno pričaju, bez straha šta će društvo reći. Na kraju krajeva i istraživanja su pokazala da ti ljudi nisu ništa manje srećni, ako su takav život želeli, od onih koji imaju decu. Pročitajte više: Šta ako ne želim decu?

Ako, pak, želite decu odlaganje roditeljstva beskonačno nije rešenje. U kasnijim godinama sve ide teže. Kao što niste više tako brzi kada je učenje u pitanju, tako i ostvarivanje potomstva u kasnijim godinama nosi određene zdravstvene rizike i teže se ostvaruje. Iako se životni vek produžio, žene i dalje u gotovo isto vreme ulaze u reproduktivni period i u menopauzu. To nam govori da se idealno vreme za rađanje dece u fizičkom smislu nije menjalo.

Majčinstvo i uspešna karijera: Kako da znate šta želite?

Ambicije – bilo da se radi o roditeljstvu ili o karijeri su promenljiva kategorija. Vi se menjate. Napredujete, stičete nova iskustva, učite, spoznajete svet toliko čitavog života. Imate prava da promenite prioritete, kao i da ih privremeno odložite ili „stavite na pauzu“. Dajte sebi vremena da razmislite, uvidite, promenite prioritete. Možda će vam nakon rođenja deteta biti važno da neko pričuva dete, dok vi jedan ili dva meseca učite za važan ispit od koga vam mnogo zavisi. A možda ćete uvideti da to sve može i kada dete bude starije. Nikad se ne zna. Nemojte se ni kajati zbog onoga što možda niste, jer ste u tom trenutku uradili najbolje što ste znali i umeli.

majcinstvo i uspesna karijera
Zaposlena majka – majčinstvo i uspešna karijera

Upamtite da je najvažnija sreća vas i vašeg deteta i da savršena majka ne postoji. Da sve što možete prilagodite tome da budete relaksirani i u miru koliko je to moguće. Možda nećete detetu praviti veliku rođendansku proslavu ili jedne godine ići na more, ali ćete zauzvrat biti uz njega kada ima temperaturu. Možda ćete pak ovog meseca biti često odsutni zbog posla, ali ćete sledećeg moći da nedelju dana provedete na odmoru nerazvojni u lepom okruženju.

Ako imate izbor da razmislite i uradite kako osećate i želite. Ako ste zdravi i fizički i mentalno i vi i dete, verujte – srećni ste. Sve drugo će doći i proći. Samo polako i smireno. Majčinstvo i uspešna karijera ne isključuju nužno jedno drugo. Život je dovoljno dug da ima vremena i za učenje, porodicu, karijeru, hobije, putovanja.

Objavljen: 24. februara 2023. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button