fbpx
Zdravstveni problemi

Ujed krpelja – opasnost skrivena u travi

Čuvajte se krpelja!

Nа pоdručјu Bеоgrаdu Lajmskom bolešću zаrаžеnо је око 30 dо 35% кrpеljа, kažu podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”, dok ovaj procenat varira u drugim delovima zemlje.

Krpelja ima od ranog proleća do kasne jeseni, ali najviše u junu. Kada ujedu čoveka ili životinju, tokom hranjenja krvlju, domaćina mogu da zaraze bakterijom Borrelia Burgdorferi koja uzrokuje Lajmsku bolest. Na domaćinu se krpelj zadržavaju nekoliko (do 7) dana, a onda se krpelj otpušta i vraća nazad u vegetaciju gde traži novu žrtvu.

krpelj

Simptomi ujeda krpelja

U Institutu za javno zdravlje savetuju onima koje je krpelj ujeo da svakako budu oprezni – simptomi Lajmske bolesti koju ovi paraziti prenose se pojavljuju posle nedelju dana do mesec dana nakon uboda.

Lajmska bolest je sistematsko oboljenje, što znači da napada čitav organizam.

Najpre se oblast oko ujeda zacrveni – to može biti na primer krug u prečniku od pet do deset centimetara čiji je centar mesto uboda. U isto vreme otprilike, ili malo ranije ili kasnije, može se javiti bol u mišićima i zglobovima, malaksalost ili glavobolja. Ako osoba ne primi odmah terapiju, posle nekoliko nedelja situacija se pogoršava i mogu nastati ozbiljne komplikacije – zglobovi, a posebno kolena, otiču i bole, a mogu se javiti i teži neurološki ili čak i kardiološki problemi. 

Kako izbeći krpelje

Lekari savetuju građanima da se paze krpelja i izbegavaju mesta na kojima ih ima u velikom broju, jer je to jedina zaštita od Lajmske i drugih bolesti koje krpelji prenose (кrpеljsкog mеningоеncеfаlitisa, еrlihiоze, brucеlоze, lеptоspirоze). Zato izbegavajte mesta sa zaraslom travom, šume, bašte i slično. Zapravo, najbezbednija mesta u prirodi verovatno su uređeni parkovi. 

Preporučene mere Instituta za javno zdravlje za prevenciju uboda krpelja

1. Budite svesni tipičnih staništa krpelja – područja visoke trave, dvorišta, parkovi, livade, šume, zelene površine.

2.Sprečite ubod krpelja primenom sredstva protiv uboda insekata, koji štite više sati protiv uboda krpelja.

3.Prilikom boravka u prirodi nositi svetlu odeću koja pokriva ruke i noge.

4.Pažljivo pregledati sebe i svoju decu tokom boravka u prirodi, a obavezno na kraju dana. Treba naročito biti svestančinjenice da se krpeljmože doneti i na odeći ili na kućnim ljubimcima.

5. Ukoliko uočite krpelja, nikako ga nemojte sami uklanjati, niti tretirati bilo kakvim uljima, rastvorima, gelovima i slično, već potražite stručnu pomoć u nadležnom domu zdravlja.

Reklame

Related Articles

Back to top button