fbpx
Zdravstveni problemi

Otvara se prvo besplatno savetovalište za atopiju u Srbiji

 „Prepoznajte prve simptome atopije na vreme“ – prvo savetovalište ovog tipa u Srbiji

Iako stil života i statistika ukazuju da su problemi sa atopijskim bolestima u ogromnom porastu, svest o atopijskim bolestima u Srbiji i regionu je na veoma niskom nivou. Statistika kaže da svaka četvrta osoba kod nas i u svetu ima neki oblik alergije. To je 30 % stanovništva, a od toga su 7 – 18% deca školskog uzrasta.

Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani organizuje i otvara besplatno savetovalište o atopiji u Srbiji, 12.12.2018.sa početkom u 18 časova, u Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom na Novom Beogradu.

O prvim simptomima atopije govoriće predavači: dr Gordana Petrović, pedijatar, imunolog – alergolog, dr Danica Milobratović, specijalista dermatovenerologije i dr Biljana Alimpić, pedijatar – dijetetičar, a podršku prisutnima će pružiti psiholozi – psihoterapeuti Ljubica Bogetić, iz EOS Centra za primenjenu psihologiju i Uroš Rajaković, iz Centra za edukaciju i razvoj ličnosti KRUGOVI.

Udruenje

Kad kažemo da je neko ima atopiju, podrazumeva se predispozicija za razvitak različitih alergijskih stanja, odnosno nasledna ili stečena sposobnost da proizvodi IgE antitela, kao reakciju na neki alergen. Na ove materije, drugi ljudi koji nisu atopičari, uopšte i ne reaguju.

Pedijatar, imunolog-alergolog Mr Sci med Gordana Petrović, pedijatar, imunolog/alergolog približava pojam atopije pacijentima ovim rečima: “Atopija je sklonost pojedinca da razvije različita alergijska stanja. U ova alergijska stanja ubrajaju se ekcem, alergije na hranu i različiti respiratorni alergeni (alergijski konjunktivitis, rinitis, astma), a postepen razvoj od jednom ka drugom stanju naziva se ALERGIJSKI MARŠ.”

Prvi simptomi atopije se najčešće ispoljavaju preko kože. Ovo atopijsko kožno oboljenje se razvija u 81% slučajeva kod dece čija oba roditelja imaju bilo kakve atopijske probleme, koja uključuju alergije na hranu, inhalatorne alergene i alergijski rinitis. Statstika takođe kaže da ukoliko samo majka ima atopiju – 57% dece će naslediti atopijski dermatitis, dok će 47% dece atopiju naslediti od oca.

Dr Danica Milobratović, spec. dermatovenerolog, ističe.“Atopijski dermatitis je najčešći oblik ekcema kod koga je koža suva, crvena, sa ili bez pukotina I jako svrbi. Rano prepoznavanje prisustva bolesti bitno je da bi se započela adekvatna nega kože, izbegavali faktori koji pogoršavaju stanje i po potrebi dala terapija.”

Kada je alergija na hranu u pitanju, čak 40% dece sa ekcemom ima alergiju na hranu. Najčešćih 8 alergija na hranu: jaja, mleko, gluten, soja, morski plodovi, riba, kikiriki i orašasti plodovi, mogu se javiti od najranijih dana po rođenju, ali i kasnije u poznom dobu, a njihov intenzitet varira od slabih do veoma jakih simptoma koji mogu dovesti i do anafilaktičke reakcije. Dr Biljana Marenović, pedijatar – dijetolog, alergiju na hranu objašnjava kao imunološku reakciju organizma na proteinsku komponentu neke određene namirnice. „To dovodi do različitih kliničkih manifestacija koje se najčešće vide na koži i organima za varenje, a ređe mogu zahvatiti organe za disanje, ali mogu biti i u vidu sistemske reakcije.“ Ističe dr Marenović.

Atopijske bolesti su još uvek jedna velika nepoznanica i kod nas i u svetu, pa su pacijenti često primorani da razmenjuju informacije i iskustva sa osobama koji imaju istih problema, na forumima i neformalnim internet zajednicama.

Glavni organizatori ovog besplatnog savetovališta o atopiji su portal Alergija i ja, jedini portal koji se bavi ovom tematikom i koji okuplja ovu usko ciljanu grupu po pitanjima alergije na hranu, alergijskog rinitisa, atopijskog dermatitisa i astme, kao i Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani osnovano iz potrebe da se širenjem svesti o ovim problemima pomogne osobama koji imaju problem alergija i ograničenja u ishrani.

Prijave za besplatno savetovalište, edukativno predavanje i radionicu i otvaranje prvog savetovališta za atopiju u Srbiji, održaće se 12.12.2018. godine u 18 časova u Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom na Novom Beogradu, u Bulevaru Milutina Milankovića 34. Prijavu možete izvršiti slanjem podataka (ime i prezime, broj telefona) na e-mail adresu: info@alergijaija.com ili slanjem sms poruke na broj telefona 065/3866-001.

Alergija i ja

Reklame

Related Articles

Back to top button