fbpx
AktuelnoIshranaVesti

FDA želi da promeni definiciju zdrave hrane posle 30 godina

FDA je objavila da želi da promeni definiciju zdrave hrane posle gotovo 30 godina, obzirom da je poslednja definicija objavljena 1994. godine, a da se od tada mnogo stvari promenilo.

Ko je FDA?

Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Američkih Država, širom sveta poznata po skraćenici FDA (Food and Drug Administration) je agencija Minisarstva za zdravstvene i ljudske usluge SAD. Odgovorna je za stavljanje u promet, hrane, lekova, duvana i veterinarskih proizvoda. Na velikom broju suplemenata ili namirnica možda ste primetili oznaku *FDA uz procenat i iznos jedinica po danu, koja označava koliko procenata dnevno unosite upravo prema preporuci ove ustanove.

zdrava hrana 2

FDA želi da promeni definiciju zdrave hrane

Poslednja definicija “zdrava hrana” od strane FDA objavljena je 1994. godine i prema tadašnjim standardima. Za nove uslove i prema novim saznanjima, ona se može smatrati zastarelom.

zdrava hrana 3

Nekadašnja definicija reči “zdrava hrana” podrazumevala je da ona ispunjava ukupne granice masti, zasićenih kiselina, holesterola i natrijuma. Hrana je morala da obezbedi i najmanje 10% dnevne vrednosti za jedan ili više hranljivih sastojaka: vitamin A, vitamin C, kalcijum, gvožđe, proteini i vlakna. Problem je u tome što se prema ovim smernicama hrana poput lososa ne nalazi na listi zdrave hrane. Losos ima visok sadržaj masti i, po staroj definiciji, ne bi mogao biti zdrav, a zapravo ima zdrave masti i preporučljiv je.

Fokus nove definicije “zdrava hrana” trebao bi da osigura da se hrana bogata hranljivim materijama kvalifikuje. Predložena definicija je da je “zdrava hrana” ona koja sadrži određenu količinu sastojaka iz najmanje jedne grupe hrane ili podgrupe (voće, proteinska hrana, mlečni proizvodi) preporučenih u smernicama za ishranu stanovništva od 2020-2025. godine. Zdrava hrana takođe treba da sadrži ograničenu količinu dodatih šećera, zasićenih masti i natrijuma u skladu sa vrstom grupe hrane kojoj pripada. Na primer, normalno je da mlečni proizvodi imaju više šećera i masti od povrća.

Prema novoj definiciji sirovo celo voće i povrće se automatski klasifikuje kao zdravo.

zdrava hrana
FDA želi da promeni definiciju zdrave hrane

Reklame
Via
Foodnetwork

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button