fbpx
GinekologijaZdravlje

Kako se spremiti za ginekološki pregled: 9 stvari koje treba znati

Mnoge žene, posebno mlade, pitaju se kako se spremiti za ginekološki pregled? Da li su potrebne posebne pripreme i na šta je potrebno obratiti pažnju pre zakazivanja pregleda.

Svi znamo da čekanje nikada nije prijatno, a jedino gore od čekanja jeste ono na vreme da odete na ginekološki pregled. Psihoterapeuti savetuju da pregled zakažete par meseci ranije u terminu odmah ujutru ili prvi termin posle posla. Tako ćete skratiti iščekivanje tog dana. Sa sobom ponesite zanimljivu knjigu. Izvor: Health

demetra 67

Bez obzira da li idete prvi put ili na redovan godišnji pregled, kao i da li idete zbog nekog zdravstvenog problema ili na preventivni ginekološki predmet, nekoliko stvari treba da uradite unapred.

demetra 66

Kako se spremiti za ginekološki pregled?

  1. NE ZAKAZUJTE PREGLED TOKOM MENSTRUACIJE – Osim ukoliko ne morate da odete hitno zbog nekog zdravstvenog stanja, najbolje je da ne zakazujete ginekološki pregled tokom menstuacije. Krv može i da utiče na rezultate testova poput PAPA testa. Kada je potrebno da odete kod lekara zbog obilnog ili krvarenja koje ne prestaje, onda naravno nećete čekati da krvarenje i prestane.
  2. PRATITE SVOJ CIKLUS – Lekar će vas prvo pitati koji je prvi dan vaše poslednje menstruacije. Olakšajte sebi i ginekologu tako što ćete znati odgovor na ovo pitanje.
  3. PONESITE PRETHODNU MEDICINSKU DOKUMENTACIJU – Ponesite pređašnje nalaze, kako bi lekar mogao da ih uporedi i upozna se sa vašim zdravstvenim stanjem.
  4. PITANJA KOJA TREBA SPREMITI ZA GINEKOLOŠKI PREGLED – Verovatno vam se dešavalo da nekada odete kod lekara i kasnije shvatite da niste pitali sve ono što ste želeli. Najbolje je da zapišete sva pitanja koja želite da pitate ili sastavite podsetnik. I za lekara i za vas je bolje da dobijete odgovore na sve nedoumice koje imate.  
  5. VREME ZA BRIJANJE I DEPILACIJU – Nije dobra ideja uklanjanje dlačica neposredno pred ginekološki pregled, obzirom da može da izazove iritaciju sama po sebi. Ginekologu neće smetati ako imate malje i nema razloga da obavljate pregled pred pregled ili to uradite koji dan ranije. Pročitajte: 5 najčešćih grešaka kada je depilacija lica i tela kod kozmetičara u pitanju
  6. NE ISPITAJTE VAGINU PRED ODLAZAK – Možda vam je neprijatno zbog vaginalnog sekreta ili neprijatnog mirisa, ali ispiranjem vagine samo možete dovesti do većih problema. Vaginalni iscedak pomaže da se proceni hormonski status žene i ako se on veštački menja tik pred pregled, može se postaviti pogrešna dijagnoza.
  7. KAKO SE OBUĆI ZA PREGLED? Za odlazak na pregled je najjednostavije da obučete haljinu ili suknju i čarape do kolena ili samodržeće duže. Zaboravite na komplikovana pertlanja obuće i nosite udobnu garderobu.
  8. PRESKOČITE SEKSUALNI ODNOS DAN DO DVA PRE PREGLEDA – Izbegavajte seksualne odnose dan do dva pred pregled i nemojte koristiti lubrikante, takođe. Posebno ako ćete raditi PAPA test.
  9. NEMOJTE SE STIDETI DA OTVORENO RAZGOVARATE – Možda ćete biti malo nervozni zbog samog pregleda i njegovog ishoda, a retko kojoj ženi je prijatno i to što kod ginekologa treba da se obnaži. Osim toga, što je prirodno, nema apsolutno nikakvog razloga da se osećate neprijatno zbog pitanja koja želite da postavite svom lekaru. Normalno je da vas mnogo toga zanima, a lekari su tu da nas saslušaju, posavetuju i ne osuđuju.
kako se spremiti za ginekoloski pregled
Kako se pripremiti za ginekoloski pregled?

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button