fbpx
NegaStil Života

5 najčešćih grešaka kada je depilacija lica i tela kod kozmetičara u pitanju

Okruženi smo kozmetičkim salonima, depilacija lica i tela kod kozmetičara se radi decenijama. To odavno više nije nešto nedostupno, naprotiv. Međutim, postoje neke stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju, kada je depilacija tela i lica u pitanju, a koje mogu dovesti do nekih komplikacija.

Depilacija lica i tela kod kometičara

Kako biste izbegli da nakon depilacije imate infekciju ili iritaciju, važno je da odaberete kozmetički salon koji je siguran. Kozmetičari su u obavezi da poštuju određene zdravstvene i bezbednosne protokole i da ih se pridržavaju, ali to nekada i nije baš tako.

depilacija lica i tela 1

Koje su najčešće greške kada je depilacija tela i lica u pitanju?

1.      Korišćenje istog voska za depilaciju za različite mušterije

Neophodno je upotrebiti novi vosak kada dođe druga mušterija. Nebitno je da li se radi o toplom vosku, koji je tada potrebno ponovo zagrejati do tačke da je bezbedan za drugog ili načeti novu patronu, ako je u pitanju hladan vosak. Ako je vosak došao u kontakt sa dlakama i kožom jedne osobe, a onda ga upotrebite na drugoj osobi, ne postoji način da ne dođe do kontaminacije. Ovo povećava rizik od prenosa bakterija i infekcije. Stoga bi kozmetičar trebalo da svaki put koristi novu drvenu špatulu za svaku mušteriju, odnosno da menja patronu.

2.      Dvostruko korićenje jednokratnih predmeta

Ne postoji način da se bezbedno upotrebi vosak koji je za jednokratnu upotrebu dva puta. Trake za depilaciju, špatule za nanošenje voska, sve ovo se mora koristiti iznova za novu osobu. Druga opcija su alati koji se mogu dezinfikovati nakon upotrebe i za njih je obavezno da se između dve osobe sterilišu kako bi se sprečilo širenje bakterija.

3.      Kozmetičar mora da ima čiste ruke ili koristi rukavice

Obavezno je detaljno pranje ruku između dva klijenta, čak i ako se koriste rukavice. Ukoliko kozmetičar koristi rukavice, neophodno je da ih skine nakon što završi sa klijentom, opere ruke i stavi nove. Svaki put kada kozmetičar dodiruje svoje alate, neophodno je da to radi čistim rukama. Obzirom da uvek postoji mogućnost da se pojavi i malo krvi, ne želite da dođe do infekcije ili u gorem slučaju prenošenja neke zarazne bolesti.

depilacija lica i tela 2
4.      Kozmetičar vam ne postavi određena pitanja pre depilacije

Kada je depilacija u pitanju, kozmetičari i klijenti su veoma opušteni. Gotovo niko ne pridaje previše značaja oko toga da može da dođe do izvesnih komplikacija usled depilacije. Zapravo, ne moraju biti u pitanju komplikacije. Dovoljno je da imate preosetljivu kožu, sklonost ka alergijskim reakcijama ili ste koristile određene pilinge za kožu. Važno je i da li korisite neki lek, kao što je tretinoin.

Kozmetičar bi trebao da rutinski svakom klijentu postavi par pitanja kako bi izbegao mogućnost da dođe do ožiljaka, pojave fleka ili infekcije nakon rutinske depilacije. Razgovor i ispitivanje će možda uputiti kozmetičara da preporuči drugu vrstu voska ili metodu uklanjanja malja sa tela.

5.      Neškolovani kozmetičari

Pod ovim se ne misli na kozmetičare koji imaju salone u svom domu i vrše depilaciju, već na one koji nisu završili adekvatnu školu da bi se bavili ovim poslom. Iako deluje lako, kozmetičar koji je završio četvorogodišnje obrazovanje znaće kako da reaguje ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije i verovatno će pre povesti računa da postavi pitanja o kojima smo pričali.

Kozmetičar ima i svest o tome da svi alati budu sterilisani i dezinfikovani, kao i koliko je čistoća važan faktor.

depilacija lica i tela

U Srbiji je, nažalost, situacija takva da veliki deo građana i ne razmišlja o odlasku kod kozmetičara, a depilacija nije dostupna svima. Samim tim je normalno i da je svaki dinar bitan čak i kada je depilacija lica i tela u pitanju. Ipak, povedite računa da mala ušteda ne napravi zdravstveni problem koji ćete posle morati da rešavate.

Pročitajte: Zašto ljudi imaju dlake na intimnim delovima tela?

Objavljen: 24. septembra 2021. godine, ažuriran: 27. marta 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button