fbpx
Nega

Da li je epilacija zdrava?

Pre desetak godina, bila je retkost da neko sebi može da priušti lasersko uklanjanje malja. Epilacija nije bila tako dostupna, kao što je to slučaj u današnje vreme, a jedini je način da se trajnije rešite dlačica. Još uvek nije lako dostupna, ali je finansijski ipak nešto o čemu svi možemo da počnemo da razmišljamo. No, i dalje kruže neka uverenja da se određene regije ne smeju raditi, te čak da upotreba lasera uopšte nije bezbedna. Proverili smo šta je od ovoga istina.

Neželjeni efekti laserskog uklanjanja malja sa tela – koliko je epilacija bezbedna?

Većina neželjenih efekata koji se mogu javiti zbog uklanjanja dlačica laserom je mala i privremena. Ukoliko se dogodi da neki efekti trajno ostanu, trebalo bi se konstultovati sa dermatologom.

Crvenilo i iritacija posle laserskog uklanjanja malja

Obzirom da lasersko uklanjanje dlaka oštećuje folikule dlaka, pri ovom postupku može povremeno doći do crvenila i iritacije, pa čak i blagog otoka. Koža će možda izgledati nalik na iritaciju kože posle depilacije. Trebalo bi da je situacija takva samo trenutno i da se sve povuče u roku od 24 časa. Ukoliko želite da se ovo brže izgubi, možete korisiti hladne obloge.

U kozmetičkim salonima se uglavnom koristi lokalni anestetik, kako bi se izbegla iritacija kože i peckanje.

joga 1
Kako se pripremiti za ginekoloski pregled

Pojava grube kože i krastica od epilacije

Veoma su retke situacije u kojima dolazi do pojave ogrubele kože ili čak krastica. Ovu regiju bi u tom slučaju trebalo tretirati hidrantnim kremama, kako ne bi slučajno negde ostali ožiljci.

Promena pigmenta posle epilacije

Normalno je da posle epilacije dođe do privremenog gubitka pigmenta ili pak koža postane za nijansu tamnija. Ove promene vrlo brzo nestaju i potpuno su bezopasne.

Retki neželjeni efekti laserskog uklanjanja malja

Veoma retko se dešava da dođe do infekcije kože, pojave opekotina, ožiljaka  i plikova. Ovakve situacije su posledica nestručnosti prilikom izvođenja epilacije u kozmetičkom salonu. Veoma je važno da stoga birate mesta za koja znate da su proverena i da uklanjanje malja vrši obučena i stručna osoba.

Da li je epilacija bezbedna?

Trajno uklanjanje dlaka je bezbedno i dobro se podnosi. Sudeći po prethodnim godinama i ljudima koji su radili epilaciju, do sada nisu dokazana nikakva neželjena dejstva koja su trajna.

Važno je da povedete računa da laser koriste samo obučene osobe ili da izvodite epilaciju laserom koji je predviđen za kućnu upotrebu.

Ukoliko inače imate osetljivu kožu, zamolite da vam urade mali deo kože da probate kako ćete reagovati.

Svakako se podrazumeva da odete kod osobe koja je stručna za izvođenje laserskog uklanjanja dlačica.

demetra 37

Da li može doći do oštećenja vida tokom epilacije?

Kada se rade tretmani u predelu lica, bilo koji laser da je u pitanju, obavezno je da i onaj ko izvodi epilaciju i onaj kome se epilacija radi imaju zaštitnu opremu. Epilacija nije preporučljiva u predelu obrva, upravo zbog mogućih povreda očiju.

Kućni epilatori, predviđeni za korišćenje na licu, imaju dodatak sa specifičnim staklom koji štiti oči od laserskog zraka.

Epilacija i trudnoća

Kao i kada je većina lekova u pitanju, tokom trudnoće se uglavnom ne rade istraživanja. Stoga ne postoje dokazi o tome da li je epilacija bezbedna ili štetna tokom trudnoće.

Stručnjaci savetuju da se ipak uzdržite od epilacije tokom trudnoće, obzirom da je tada koža svakako sklona pojačanoj pigmentaciji i neretko dolazi do pojave fleka na koži u trudnoći.

Takođe, hormonske promene koje uzrokuje trudnoća svakako kod žena menjaju intenzitet i izgled malja tokom trudnoće. Efekat koji postignete možda neće biti u skladu sa realnošću upravo zbog promena koje se neretko događaju u trudnoći.

Mitovi o epilaciji – laserskom uklanjanju dlaka

epilacija
Lasersko uklanjanje malja izaziva rak

O ovoj teoriji ne postoji ni jedna studija, koja bi činjenicu potkrepila. Laseri su pravljeni tako da prodiru kroz kožu i pogađaju samo folikul dlake. Zračenje koje proizvodi laser je veoma malo i smatra se da nnije štetno.

Epilacije uzrokuje neplodnost

Još jedna tvrdnja koja nema veze sa logikom. Laserski uređaji nemaju konakt sa organima osim kože, te tako ne mogu uticati na plodnost.

Čak i na osetljivim mestima, poput pazuha i prepona, epilacija je bezbedna u potpunosti.

Pročitajte još:  Zašto ljudi imaju dlake na intimnim delovima tela? 

Literatura:

  1. JEADV: A systematic review of light‐based home‐use devices for hair removal and considerations on human safety – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1468-3083.2011.04353.x novembar 2011. godine
  2. MNT: What are the side effects of laser hair removal? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/322042 , jun 2018. godine
  3. AAD: Laser hair removal – https://www.aad.org/public/cosmetic/hair-removal/laser-hair-removal-overview#faqs
  4. FDA: Removing hair safetly – https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/removing-hair-safely

Image by MeRalu from Pixabay  

Objavljen: 9. mart 2021. godine, ažuriran: 12. april 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button