fbpx
AlergijeTrudnoćaZdravlje trudnice

Alergije u trudnoći: Kako se nositi i da li se neke alergije javljaju tek u trudnoći?

Alergije u trudnoći mogu biti poseban izazov. Moguće je da neke žene razviju alergiju tek u trudnoći, ali češća je situacija da je žena već imala alergiju pre začeća.

Statistički gledano, oko jedne trećine trudnica je prijavilo da su se simptomi alergije pogoršali u trudnoći, trećina da su ostali isti, a kod jedne trećine žena simptomi su blaži nego pre trudnoće.

alergija u trudnoci

Simtomi alergije u trudnoći

Simptomi alergije u trudnoći su isti kao i kod ostalih i uključuju:

  • kijavicu, zapušene sinuse i curenje iz nosa,  
  • suzne oči koje svrbe,
  • bol i svrab u grlu.

Da li zapušen nos u trudnoći znači da postoji alergija?

Trudnicama je često zapušen nos, posebno u drugom i trećem tromesečju.

Radi se o Rinitisu u trudnoći. Zbog njega ćete se možda osećati kao da imate alergiju ili ste prehlađeni, a može da dovede i do krvarenja iz nosa u trudnoći. Dobra vest je da obično nestaje nakon trudnoće.

Kako razlikovati prehladu i alergije u trudnoći?

Ako imate alergiju, verovatno ćete osetiti simptome zapušenog nosa, kašalj, kijanje i svrab očiju. Ako vas ne muči svrab i kijanje, onda verovatno imate trudnički rinitis. Ukoliko niste sigurni o čemu se radi, najbolje je da se obratite lekaru.

Kako smanjiti simptome alergija u trudnoći bez uzimanja lekova?

  • Ako ste alergični na polen, nemojte previše izlaziti napolje. Napolju pokušajte da nosite naočare za sunce, a nakon povratka u kuću operite ruke i lice i skinite obuću. Istuširajte se i operite kosu pre spavanja. Pročitajte: Alergije i kalendar cvetanja biljaka
  • Izbegavajte prostor gde se puši, jer i izlaganje pasivnom pušenju može pogoršati alergije.
  • Potrudite se da se kuća redovno čisti i najbolje bi bilo da to radi neko drugi, a ne vi. Bilo bi dobro da imate kvalitetan usisivač sa HEPA filterom, da korisitite i vlažnu krpu, kako biste uklonili sve tragove prašine.
  • Izbegavajte prašnjave prostore poput tavana, ali i plesnjiva i vlažna mesta kao što su podrumi.
  • Ako imate alergiju na životinje, pa vodite računa o poseti prijateljima koji ih imaju. Ako odjednom postanete alergični na svog ljubimca, potrudite se da imate jednu prostoriju u koju on ne ulazi.
alergija

Koji lekovi za alergije u trudnoći smeju da se koriste?

Kada se radi o uzimanju lekova, treba biti oprezan, posebno tokom prvog tromesečja. Najbolje je da potražite savet lekara šta je dozvoljeno da pijete. Lekar će vam prvo savetovati načine kako da se smanje simptomi alergije koji ne uključuju lekove, kao i savete za to šta bi trebalo da uklonite ili pomerite iz svog doma. Izbegavajte i okidače alergije.

Upotreba fiziološkog rastvora i morske vode u spreju je dozvoljena tokom čitave trudnoće i može se koristiti ako postoji alergija u trudnoći. Oralni histaminici su efikasni, ali je najbolje da ih u potpunosti izbegnete u prvom tromesečju, mada postoje oni koji su nove generacije i smatraju se bezbednim u trudnoći. Više: Lekovi u trudnoći

Da li je dozvoljena upotreba spreja i kapi za nos u trudnoći?

Često vam u apoteci neće prodati sprej za nos, ako kažete da ste trudnica. Međutim, postoje sprejevi koji su bezbedniji, a dobra stvar je što se ova vrsta lekova primenjuje samo lokalno i ne putuje kroz ostatak tela. Čak i kortikosteroidni sprejevi za nos su uglavnom sigurni. Prepisuju se trudnicama sa umerenim do teškim simptomima alergije koji traju duže od nekoliko dana. Budezonid se smatra najsigurnijim. Mometazon i flutikazon se takođe smatraju bezbednim. Izvor: Allergy&AstmaNetwork

Dekongestivni sprejevi se uglavnom ne preporučuju u trudnoći, a posebno ne tokom prvog tromesečja. Antihistaminske sprejeve za nos bi takođe trebalo izbegavati. Najbolje je da se posavetujete sa lekarom koji je sprej dozvoljeno i bezbedno da koristite.

Ukoliko je trudnica primala ranije vakcine protiv alergija, sa njima može nastaviti, ali ne bi trebalo da se povećava doza. Ako postoji potreba, doza se može smanjiti. Nije preporučljivo započinjanje vakcinacije u trudnoći, jer može da izazove promene u imunom sistemu i reakciju.

Da li je dozvoljen epinefrin u trudnoći? Da, odmah koristite epinefrin sa prvim simptomima anafilaksije.

alergije u trudnoci
Alergija u trudnoći

Da li će beba naslediti alergiju?

Genetika utiče na to da li će beba da nasledi alergije, a ne to da li ste vi imali alergije i tokom trudnoće. Ako dete ima brata, sestru ili jednog od roditelja sa alergijama, veća je verovatnoća da i ono nasledi alergiju.

Ishrana trudnice takođe igra ulogu u razvoju alergija kod bebe (alergijski rinitis, astma, ekcem i alergije na hranu). Istraživanja su pokazala da kod majki koje su unosile veliku količinu vitamina D, manja je verovatnoća da dete razvije alergije. Namirnice sa puno vitamina D uključuju mlečne proizvode, žitarice, ribu, jaja i pečurke, a tu je i boravak na suncu. Više: Vitamin D – kako da znate da vam nedostaje?

Da li treba izbegavati određenu hranu kako bi smanjili rizik od razvoja alergije kod bebe?

Trudnice ne moraju da izbegavaju bilo koju hranu u trudnoći kako bi se smanjio rizik od pojave alergije kod bebe. Naprotiv, konzumiranje kikirikija, mleka i pšenice u prvom i drugom tromesečju može smanjiti rizik od razvoja alergijskih bolesti kod dece kao što su astma, alergijski rinitis i alergija na kikiriki. Najvažnije je da buduće mame jedu redovno i što raznovrsniju hranu, bilo da imaju alergije u trudnoći ili ne.

Objavljen: 1. mart 2023. godine, ažuriran: 20. mart 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button