fbpx
AlergijeČišćenjeUređenje doma

Možete li bebino okruženje da bude previše čisto?

Možda nikad niste čuli za to da bebino okruženje može da bude previše očišćeno i sterilno. Zašto je važno da beba bude izložena i bakterijama od rođenja i koliko treba čistiti?

Kada dođe beba, mnoge stvari u životu se menjaju iz korena. Vaše navike su na ispitu, vremena je prirodno mnogo manje i niste sigurni kako da se uopšte snađete u svim tim promenama. Dok polovina mama pokušava da dom održi podjednako urednim i u tome manje ili više uspeva, druga polovina pak privremeno urednost doma stavlja kao nebitniju stavku.

Još jedna situacija koja nije rekost jeste da mame nekada sa dolaskom bebe postaju opsednute čišćenjem kuće. Posebno kada posle par meseci bebu treba spustiti na pod. A da li bebi zaista trebaju previše čisti uslovi? Može li u domu da bude previše čisto?  

praško-pajalica-ogledalo-rukavica-čišćenje
Pexels.com

Da li ne treba preterivati u čišćenju?

 Ne možete bebu držati u sterilnim uslovima, nemojte brinuti o tome da li je sedela na podu pored psa, puzala po travi ili bila u društvu sa puno dece. Možda će dobiti virus više puta od nekoga, ali to i dalje ne znači da je možete držati “pod staklenim zvonom”. Uz to, deca koja se od najranijeg uzrasta izlažu poznatim bakterijama iz okruženja, dokazano imaju bolji imunitet i manje problema sa hroničnim bolestima kasnije.

Još 1989. Godine, epidemilog magazina  “Britiš medikal džurnal”  je sugerisao da porast alergija može biti posledica povećanih standard čistoće koja maloj deci pružaju manju izloženost mikrobima. Posledica ovoga jeste da imunološki sistem, koji nije bio pod izazovom, vidi prašinu i polen kao opasne napadače organizma što za posledicu ima pojavu astme i alergija.

demetra 51

Bebino okruženje: šta kada cucla padne na pod?

Kada bebi cucla padne na pod, neki roditelji će je samo obrisati, a neki će je prvo odložiti i sterilisati, a zatim dati bebu da je upotrebljava. Postoji šala među roditeljima da samo prvom detetu sterilišu sve, a ako ih imaju troje i više, to se ne dešava ni tokom prvih dana vrlo često. Deluje paradoksalno da u upravo ta mlađa deca uglavnom dosta boljeg imuniteta, a postoji i jedna švedska studija koja je pokazala da su deca koja su koristila dudu imala manji rizik od razvoja ekcema. (1*)

Ovo ne znači da detetu ne trebate prati dudu, ako padne, ali nemojte paničiti ni ako se dogodi da beba dograbi dudu ili nešto sa poda i stavi u usta. Kontakt sa mikroorganizmima i bakterijama joj pomaže da bude zdravija.

Da li je dobro izlaganje mikroorganizmima u najranijem uzrastu?

Činjenica je da se u poslednje vreme uviđa veza između izloženosti dece mikroorganizmima i bakterijama od ranog uzrasta i veza između toga i smanjene pojave alergija, ekcema i astme. Neki su pak išli korak dalje da okrive sredstva za čišćenje kuće zbog velikog porasta alergija, kao najčešće bolesti dece u 21. Veku. Međutim, zvanična studija je pokazala da sama sredstva nemaju uticaj na to da li će neko dete razviti ekcem, alergijsku reakciju ili astmu. (2*)

Ono što pak itekako ima uticaja na imunitet, pa samim tim i smanjenu pojavu ekcema, astme ili alergije jeste izloženost mikroorganizmima. Stoga deca koja žive na farmama i van grada imaju daleko manji procenat ovih hroničnih problema u odnosu na gradsku decu koja žive u stanovima i imaju manji kontakt sa prirodom.

bebino okruženje

“Baš kao što je bebinom mozgu potrebna stimulacija i interakcija da bi se pravilno razvijao, isto je i sa imunološkim sistemom koji ojačava pri svakodnevnom kontaktu sa bakterijama. Imuni sistem uči da se prilagođava i prihvata mikroorganizme iz okruženja”, kaže dr Tom Mekdejd, vanredni profesor i direktor laboratorije za istraživanje ljudske biologije Univerziteta Notrvest.(3*) 

Dr Mekdejd kaže da je utvrđeno da deca koja sui mala tokom detinjstva više kontakata sa životinjskim izmetom imaju više zabeleženih slučajeva dijareje do druge godine, ali manju učestalost upala u telu, dijabetesa, bolesti srca, Alchajemerovom bolešću u odrasloj dobi.

Pročitajte još: Čišćenje kuće kao fizička aktivnost

  Literatura:

  1.       Pediatrics: Pacifier Cleaning Practices and Risk of Allergy Development   – https://pediatrics.aappublications.org/content/131/6/e1829, jun 2013. godine

  2.       WileyOnlineLibrary: Household cleaning products and the risk of allergic dermatitis: a prospective cohort study with primary‐school children – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jdv.14680, novembar 2017. Godine

  3.       GrowByWebMD: Is Dirt Good For Kids? – https://www.webmd.com/parenting/features/kids-and-dirt-germs      

  Objavljeno: 5. maj 2021. godine, ažurirano: 11. maj 2024. godine

  Reklame

  Tamara Petkovic

  Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

  Related Articles

  Back to top button