fbpx
Zdravstveni problemi

Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa je uobičajena pojava i zbog njega ne treba praviti paniku. Veoma su retke situacije kada je ono ozbiljan medicinski problem. Posebno je kod dece česta pojava i ne treba odmah trčati lekaru ili praviti paniku.

Šta je uzrok krvarenja iz nosa i šta treba uraditi kada ide krv na nos?

Možda nekada izgleda zastrašujuće, ali krvarenje iz nosa je veoma česta pojava. Nos se sastoji iz mnoštva krvnih sudova koji se nalaze blizu površine. Oni su veoma krhki, lako se oštete i počnu da krvare.

Najčešće krv iz nosa ide deci uzrasta od 3 do 10 godina i odraslim osobama.

Vrste krvarenja iz nosa

Prednje krvarenje iz nosa

Prednje krvarenje iz nosa se dešava kada se povrede krvni sudovi u prednjem delu nosa i kada dođe do loma nosa.

Zadnje krvarenje iz nosa

Zadnje krvarenje iz nosa se javlja u najdubljem delu nosa. U tom slučaju krv ide niz zadnji deo grla i ono može biti opasno. Retko je u pitanju ozbiljna komplikacija, ali ne treba ni potpuno zanemariti ovu pojavu.

Uzroci krvarenja iz nosa

Postoji mnogo razloga zbog kojih se može javiti krv iz nosa. Retke su situacije zbog kojih je u pitanju neki ozbiljan razlog.

Najčešći uzrok krvarenja iz nosa je suv vazduh.

Osobe koje žive u prostorijama koje se greju, posebno ako je u pitanju neki vid centralnog grejanja imaju češće probleme sa krvarenjem iz nosa. Razlog tome je suva sluznica nosa koja lako prokrvari.

Antihistaminici i drugi lekovi za alergije, prehladu ili problem sa sinusima takođe isušuju sluzokožu nosa, što može rezultirati pojavom krvarenja.

Udarac u nos ili unutrašnja povreda sluzokože, poput ogrebotine može biti uzrok krvarenja.

Često i previše agresivno duvanje nosa može da izazove krvarenje.

Drugi razlozi koji mogu da izazovu da krv počne da teče iz nosa su:

 • Zaglavljen strani predmet u nosu; krvarenje iz nosa
 • Alergijska reakcija;
 • Napad kijanja;
 • Iritacija hemijskim sredstvom;
 • Hladan vazduh;
 • Infekcija gornjih respiratornih puteva;
 • Velike doze aspirina.

Zdravstveni problemi koje mogu izazvati krvarenje iz nosa su:

 • Visok krvni pritisak;
 • Poremećaji krvarenja i koagulacije krvi;
 • Tumori.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?

Krv iz nosa se zaustavlja na različite načine u zavisnosti od uzroka problema. Ukoliko imate prednje krvarenje iz nosa, ono je ujedno i najčešće, možete ga tretirati kod kuće. Dok sedite, stisnite meki deo nozdrve i dišite na usta. Važno je da nozdrve budu potpuno zatvorene. Nozdrve je potrebno držati zatvorene nekada i 10 minuta, odnosno dok niste sigurni da se krvarenje zaustavilo. Glavu držite blago povijenu na napred.

NIKADA nemojte ležati ili zabacivati glavu dok pokušavate za zaustavite krv iz nosa. Na taj način krv ide u želudac i on se može iziritirati te dovesti do povraćanja. Posebno deca teško podnose krv koja dospe i želudac, te mogu početi da se guše ako istovremeno povraćaju dok krvarenje iz nosa nije zaustavljeno.

Posle 10 minuta oslobodite nozdrve i ako se uverite da krvarenje nije prestalo, ponovite postupak. Možete se umiti hladnom vodom i pokvasiti vrat, posebno ako je krvarenju doprinelo to što vam je toplo i glava vruća.

Postoje i sprejevi za nos koji zatvaraju male krvne sudove u nosu, a pomoći će i hladna obloga u korenu nosa.

Krv iz nosa – kada treba tražiti pomoć lekara?

U većini situacija, neće biti potrebe za odlazak kod lekara zbog krvarenja iz nosa. Međutim, ako krvarenje iz nosa traje 20 minuta, a vi i dalje niste uspeli da ga zaustavite, potrebno je da se obratite lekaru. To može biti znak zadnjeg ili posteriornog krvarenja koje je ozbiljniji oblik.

Svako krvarenje koje nastane kao posledica pada, udarca ili automobilske nesreće trebalo bi da se pregleda. Ono može biti posledica preloma nosa, naprsnuća lobanje ili unutrašnjeg krvarenja.

Lekar će proveriti i da li se u nosu nalazi neko strano telo i po potrebi ga ukloniti. Na pregledu je važno da navedete i sve druge simptome i nedavne povrede, ako ih je bilo. Ne postoji test koji bi pokazao tačan uzrok nastanka krvarenja, ali lekar može savetovati da se uradi dijagnostika, kako bi se utvrdio uzrok nastanka.

krvarenje iz nosa

Pregledi koji su potrebni: 

 • Analiza kompletne krvne slike;
 • Provera vremena koagulacija i tromboplastinsko vreme (PTT);
 • Drugi poremećaji krvi;
 • Nazalna endoskopija;
 • Renghenski snimak lica i nosa;
 • CT snimak nosa.

Kauterizacija

Kauterizacija je medicinska tehnika kojom se mogu zaustaviti česta i uporna krvarenja iz nosa. Ona podrazumeva da lekar „zapeče“ vaše sudove uz pomoć uređaja za grejanje i srebro nitrata. (Izvor: myclevelandclinic.com )

Za zaustavljanje krvarenja mogu se koristiti tamponi, gaza ili pena.

 

Objavljen: 4. oktobar 2018. godine, ažuriran: 31. mart 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button