fbpx
Trudna samTrudnoća

Nesanica u trudnoći: 20 saveta za borbu protiv nesanice u trudnoći

Trudnice uglavnom ne spavaju dobro. U početku, saznanje i uzbuđenje jer je trudna, ne daju ženi da spava. Tu su i umor, mučnine i brige, a zatim i često mokrenje, bolovi i raznorazni drugi razlozi koji mogu ometati san.

Nesanica u trudnoći se često javlja već kao jedan od prvih simptoma trudnoće, pored mučnine, osetljivost dojki i drugih. Nekada se nasuprot njoj javlja i izuzetna pospanost.

Nesanica u trudnoći – Problem sa spavanjem u trudnoći

Nesanica u trudnoći, posebno u prvom tromesečju, javlja se kao posledica hormonskih promena. Iznenadni nalet hCG hormona i progesterona mogu da imaju veliki udeo u problemima sa spavanjem, ali i zašto se generalno osećate loše na početku trudnoće. Učestalo mokrenje, bol u leđima, povećan apetit, pojačana anksioznost i osetljivost grudi su još jedan od razloga zašto ćete se možda buditi češće nego što ste navikli. Prosto, kada se ne osećate dobro, normalno je da to i utiče na kvalitet vašeg sna.

Nesanica obuhvata probleme sa uspavljivanjem, te čestim buđenjem i nekvalitetnim snom uopšte. Neretko ćete čuti tokom trudnoće da vam kažu kako se organizam priprema na bebu i noćno nespavanje postepeno, a možda ćete čuti i da se budite u vreme kada će se i beba buditi nakon rođenja.

20 saveta za borbu protiv nesanice u trudnoći

Slede saveti koji mogu da vam pomognu da se rešite problem kao što je nesanica u trudnoći:

1. Povećan unos tečnosti

Povećan unos tečnosti, posebno vode, veoma prija organizmu, ali probajte da smanjite unos u večernjim časovima. To će vam pomoći da razredite noćne odlaske u toalet. Osim toga, probajte da se u toaletu nagnete malo unapred kako bi bolje ispraznili bešiku. Tako ćete biti mirniji nešto duže.

2. Nesanica u trudnoći zbog kasnih obroka

Kasni, obilni obroci neposredno pred spavanje opteretiće vam želudac i držaće vas budne do kasno. Još veći problem može da se pojavi ako jedete začinjenu i ljutu hranu – ona vam može namučiti želudac i izazvati gorušicu.

3. Pušenje i problem sa spavanjem u trudnoći

Pušači imaju manje dubok san od nepušača, ne odmore se jednako dobro tokom noći i ujutro se bude umorni. Cigarete bi svakako trebalo da ostavite zbog zdravlja vaše bebe.

4. Alkohol u trudnoći

Od alkohola će vam se brzo prispavati, ali je moguće da ćete se u sred noći probuditi i nakon toga teško ponovo zaspati. Svakako bi u trudnoći trebalo da ga izbegavate ili smanjite unos na najmanju meru

5. Kofein i problem sa spavanjem u trudnoći

Kofein vas može razbuditi i zato smanjite unos kafe na jednu ili dve šoljice. Ne zaboravote da kofein sadrže i neki drugi napici. Suzdržavajte se ili smanjite unos čaja, čokolade i gaziranih sokova.

6. Dnevna dremka

Ukoliko dremate u toku dana, izbegavajte da to radite prekasno uveče ili predugo, jer može da utiče na noćno spavanje.

7. Izbegavajte fizičku aktivnost uveče

Izbegavajte rekreaciju i bilo kakvu drugu veću fizičku aktivnost neposredno pre spavanja. Iako je rekreacija vrlo važna u trudnoći, uveče vašem telu treba vremmena da se odmori i opusti.

8. Zaboravite na probleme pred spavanje

Trudite se da ne razmišljate o problemima kada legnete u krevet. Nećete ih tako rešiti, već ćete samo sutradan biti neispavani i loše volje. Umesto toga toga dišite duboko i pokušajte da opustite mišiće.

9. Nesanica u trudnoći i rutina

Držite se spavačke rutine – navijajte budulnik za isto vreme i trudite se da uveče odlazite u postelju u isto vreme. Vašem telu će prijati rutina, i lako će se navići i podesiti prema njoj.

10. Rituali

Osmislite ritual pred spavanje, kao što je na primer čitanje knjige pola sata. Ne preterujte, možete da pokvarite san.

Midas
1 2Next page

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button