Zašto su keksići ispali spljošteni? 4 razloga i kako da ih rešite
Šta ako keksići ili kolači narastu dok se peku, ali splasnu nakon vađenja iz rerne? Zašto su keksići ispali spljošteni? Da li vam se ovo ikada desilo? Napisaćemo vam moguće uzroke, a vi isprobajte gde ste pogrešili, a možda ćete odmah i prepoznati grešku.
Verujemo da se svako iznervira kada mu neko jelo ne uspe onako kako je planirao. Nema ništa gore od toga da pečete sveže kolačiće, očekujući savršene rezultate, a onda shvatite da izgledaju kao palačinka. Budu ukusni, meki, lepi, ali vizuelno nije to to.
1. problem zašto su keksići ispali spljošteni: PUTER JE PREVIŠE MEK
U mnogim receptima ćete pročitati da puter treba da bude omekšao i ovo je prilično nejasan termin, pa ga svako tumači drugačije. Zapravo, tajna je u tome da je omekšali puter vrlo specifičan za pečenje. Treba ga ostaviti oko 30-60 minuta na sobnoj temperaturi da postane mek za rad, ali da bude hladan na dodir. Testiraćete tako što ćete prstom probati da ostavite udubljenje.
Maslac razmekšan na sobnoj temperaturi je prave konzistencije da bude mek i kremast kada ga umutite sa šećerom. Vazduh će ući u njega tokom mućenja i rezultiraće vazdušastim kolačićima.
Ako je puter previše topao, kolačići neće biti tako meki i manje će narasti, jer u njemu neće biti dovoljno vazduha. Puter koji je suviše ugrejan i mek, u rerni će se rastopiti i biće razlog zašto su keksići ispali spljošteni.
Kako da rešite problem: OHLADITE TESTO
Nakon što zamesite testo, ostavite ga u frižideru da postane čvrsto na dodir, oko sat vremena. Ovo će ohladiti puter, tako da se neće brzo širiti u rerni. Možda kolačići neće biti baš toliko vazdušati, ali se neće ni slepiti.
2. problem zašto kolači nisu narasli: STAVLJATE IH U VRUĆ PLEH
Tokom pravljenja keksića, nakon što ispraznite jedan pleh, možda ubacujete novu turu u taj vruć hleb. Ovu situaciju ćete prepoznati tako što je prva tura ispala odlična, a druga se razlila tako da se nekad keksići i spoje. Zašto? Opet je problem u puteru. Vruć pleh uzrokuje da se puter prebrzo topi i testo se razliva, pre nego što počne da se peče.
Kako da rešite problem: Ohladite pleh hladnom vodom
Ako nemate više plehova, onda sačekajte par minuta da se rashlade do mlakog, pa ih potpuno ohladite vodom i prebrišite, pa ređajte novu turu.
3. problem zašto su keksići ispali spljošteni: VAŠA PEĆNICA JE PREVIŠE VRUĆA
Zašto vam kolači nisu narasli? Jedan od razloga može da bude i previše vruća rerna. Ako previše zagrejete rernu, opet će maslac brzo početi da se topi, pre nego što ostali sastojci uspeju da održe strukturu keksića. Što se puter bude brže širio, tako će smesa biti tečnija, a kolači spljošteniji.
Kako da rešite problem: Podesite adekvatnu temperaturu
Da biste izbegli da keksići budu spljošteni odmah spustite temperaturu za nekoliko stepeni i produžite vreme pečenja. Odlična investicija je termometar za pećnicu. Tako ćete znati tačnu temperaturu vaše rerne.
4. problem: Pogrešno izmereni sastojci
Ako pokušate da nevešto modifikujete recept i smanjite odnos nekog od sastojaka: brašna, putera ili šećera, to bi mogao biti razlog zašto su kolači pali. Ovo se može dogoditi i ako okvirno dodajete sastojke bez preciznog merenja.
Kada se kaže šolja, onda je to šolja do vrha, poravnata nožem. Na primer. Šećer skuplja tečnost i ako ga smanjite može doći do razlivanja, kao i ako povećate količinu putera.
Kako da rešite i ovaj problem: Precizirajte količine
Ako ste neki sastojak smanjili, jednostavno se držite preciznog recepta drugi put. Ako vam se testo čini premeko, dodajte malo brašna ili prvo dobro ohladite smesu. Ako vam ne uspeju, možete ih korisiti mrvljene preko sladoleda ili kao mešavinu za koru druge torte ili kolača.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.