fbpx
PorodicaUređenje doma

Da li se sukulenti i kaktusi zalivaju? 

Često izbegavamo da gajimo biljke, jer smatramo da je to nešto preteško i da neće uspeti. Za mnoge biljke pak ima puno zabluda, a jedna od njih je i to da li se sukulenti i kaktusi zalivaju? Te kako oni ne vole vodu i kako ih možete ostaviti bilo gde, a da će preživeti. Ipak, uz samo par sitnica, ove biljke će srećno rasti u vašem domu.

Gajenje biljaka: Da li se sukulenti i kaktusi zalivaju?

Uprkos verovanju da kaktuse i sukulente možete i da ne zalivate, njima ipak treba vode, ali uz malo nege, biće prelepi. Oni jesu dobar izbor za nekoga ko nema vremena da se baš puno bavi negom biljaka, ali ih voli.

Sukulente, kao i kaktusi imaju debele listove u koje skladište vodu i duže mogu da izdrže bez nje.

Marija Grin je „doktor za biljke“ i ona smatra da je najveća greška to što mnogi misle da se sve sukulente i kaktusi gaje isto, a među njima zapravo postoje brojni tipovi, pa samim tim i razlike.

Na svetu postoji više od 6500 sukulenti, a davno u istoriji, kaktusi su zapravo imali lišće. Međutim, ono nije moglo da preživi u sušnim uslovima. Počeli su da prave zalihe vode, a lišće im je opadalo. Tako su počeli da menjaju svoj oblik do ovoga kako da nas izgledaju.

sukulenti i kaktusi 3
Da li se sukulenti i kaktusi zalivaju?

Da li se sukulente i kaktusi zalivaju i druge smernice za uspešno gajenje?

1.      Zalivanje je važno

Zavisno od vrste sukulenata i mesta gde potiče znaćete koliko im vode treba. Na primer aloja potiče iz predela gde je padalo mnogo kiše, a onda su periodi suše bili dugi. Ona može da zadrži veoma mnogo vode u listovima i samim tim ih nije potrebno prečesto zalivati.

Godišnje doba takođe ima uticaj na to da li ćete zalivati biljke i kada.  Neke sukulente, kao što su aeonijumi tokom leta ne morate zalivati, ali im je zalivanje potrebno zimi. Aeonijumi su i biljke koje u toplijim krajevima poput Španije, Meksika i Latinske Amerike uspevaju neopredivno bolje nego u Srbiji. Razlog tome je generalno veća temperatura napolju koja im omogućava da 365 dana godišnje budu na otvorenom.

sukulenti i kaktusi 2
Da li se sukulenti i kaktusi zalivaju?

Kod nas se tokom zimskih meseci i državanja u zatvorenom na sunčanom mestu ipak ne razvijaju tom brzinom kako bi to išlo i prikladnijim uslovima po njih.

2.      Biljke se zalivaju ujutru i obavezno pre jačeg sunca

Sve biljke treba zalivati rano ujutru ili eventualno u sumrak. Obzirom da je sukulenatama maksimum zalivanja jednom dnevno, a vrlo često je to na jednom u par dana, svakako birajte jutrarnji termin.

Sve sukulente koje mogu da stoje napolju, postavite tako da budu izloženi i zracima sunca, ali i kiši kada pada. Videćete da i obična čuvarkuća izgleda neuporedivo lepše kada na nju pada kiša, a ne kada je zalivate.

Ako ih previše zalivate, može se dogoditi da istrule, pa povedite računa da se ne zadržava previše vode oko njih.

3.      Sukulenti ne moraju da se presađuju.

Većina sukulenata raste prilično sporo, ali je važno da ih presađujete kada prerastu saksiju u kojoj se nalaze. Možete ih i razmožavati tako što ćete izdanke otkinuti i presaditi u drugu posudu. Zavisno od vrste, sukulente se najčešće razmnožavaju tako što po jedan list naređate na zemlju, povremeno pofajtate vodom i čekate da pusti koren, a zatim i da se iz njega razvije nova biljka.

Zemlja za sukulente mora da sadrži oko 30% peska ili i kamenčića kako bi drenaža bila što bolja. Postoji i mogućnost da kupite zemlju koja je baš namenska za kaktuse i sukulente.

Bonus savet: Zaboravite na stakleni sto sa sukulenata ili da čuvarkuće držite u zatvorenom

Neretko se viđaju ideje koje se mnogima dopadaju – stakleni sto ispod kog se nalaze različite vrste sukulenti. Odmah da znate, teoretska šansa da tako nešto uspe na duže staze se meri promilima. Svaku čuvarkuću, koje god podvrste bila, ali i enoijume i većinu sukulenti uopšte u zatvorenom prostoru će težiti ka tome da ide u pravcu sunca i izvijaće se u tom smeru.

sukulenti i kaktusi zalivaju
Sukulenti i kaktusi

Skoro sve vrste čuvarkuća, a ima ih na stotine, ako ne i hiljade vrsta mogu da podnesu uslove našeg podneblja svih 365 dana godišnje i ne treba ih unositi unutra.

Pročitajte i:

Photo by Quang Nguyen Vinh

Objavljen: 5. novembar 2021. godine, ažuriran: 7. februar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button