fbpx
U poverenju

Dojenje i seksualnost

U vrtlogu raznih pitanja i strahova koji muče novopečenu mamu je i ono da li će se njen odnos sa partnerom promeniti i koliko dojenje i seksualnost idu zajedno. Rastrzane između novonastalog načina života i dvadesetčetvoročasovnih obaveza oko bebe, mame ne znaju da li će imati dovoljno vremena za vreme sa partnerom i kako će dojenje uticati na njihov odnos.

Uticaj dojenja na seksualni život

Dojenje svakako može uticati da imate manju potrebu za odnosima, ali to mogu biti i oporavak od porođaja, neispavanost i nova uloga roditelja koju sada imate. Umor doprinosi i tome da biste uveče rađe spavali, kada i beba zaspi. 

demetra 104
Photo by Anthony Tran on Unsplash

Porođaj, nošenje bebe u rukama veći deo dana i dojenje mogu često učiniti da žena podsvesno ne prihvata da je još neko dodiruje. 

Moguće je da par meseci ili čak više od godinu dana nećete imati ovulaciju nakon porođaja. Ovo je način vašeg tela da se odbrani od nove trudnoće. Međutim, dojenje nije siguran znak da ne možete da zatrudnite o tome više pročitajte: Menstruacija i dojenje, kao i Nova trudnoća nakon porođaja

Ako još uvek niste imali ovulaciju, to znači da mnogo manje estrogena funkcioniše vašim telom što vas čini manje zainteresovanim za seks. Manjak estrogena može izazvati i vaginalnu suvoću. (Izvor: Healthychildren)

bracno savetovanje
Dojenje i seksualnost

Možda će biti potrebno da koristite lubrikante sve dok budete dojili ili se ponovo uspostave ciklusi. Zato, kada se upustite ponovo u seksualne odnose morate voditi računa da budete spori i nežni kako ne bi došlo do fizičkih oštećenja sluznice. 

Razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate. Istražite druge načine da budete bliski i znajte da je ova faza prolaznog karaktera. 

Dobijanje bebe vas je promenilo na mnogo načina, ali i pogled vašeg partera na vas. On sada u svojoj partnerki vidi i majku svog deteta. 

Ako ste imali težak porođaj, dobili previše kilograma ili vam telo izgleda dosta drugačije, moguće da ćete i same imati otpor prema odnosima dok se ne naviknete na svoje telo ili ne izgubite kilograme viška. Imajte na umu da vaše telo sada hrani bebu i da je sasvim u redu da izgleda drugačije. 

Dojenje i seksualnost – dajte sebi vremena

dojenje i seksualnost
Dojenje i seksualnost

Pokušajte da se ne opterećujete oko toga što vam sada manjka seks u životu, uživajte u jednoj novoj fazi sa partnerom koja je svakako prolazna i zamišljajte ovo kao kompromis koji je vredan da bi svojoj bebi omogućili najbolju moguću hranu i imunitet.  

Pročitajte još: Seksualni odnosi nakon porođaja

Objavljen: 8. decembar 2017. godine, ažuriran: 22. april 2024. godine

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button