13.12.2025 08:00

Svinjsko meso u paradajz sosu

Još jedan predlog za ručak iz rerne ili samo u jednoj šerpi je svinjsko meso u paradajz sosu.

svinjsko meso u paradajz sosu

Foto: MrsPetkovic

Još jedan predlog za ručak iz rerne ili samo u jednoj šerpi je svinjsko meso u paradajz sosu. Dobro bi bilo da imate posudu koja može da se stavi i na ringu i u rernu, kako ne biste previše sudova prljali.

Sastojci za svinjsko meso u paradajz sosu:

  • 1 kg svinjskog buta ili plećke
  • 500 ml paradajz soka (ili konzerva pelata)
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 veće ili 3 manje šargarepe
  • 4-5 čenova belog luka
  • so, biber, aleva paprika
  • ako stavljate sok, potrebno je 100 ml, a ukoliko pelat 200 ml vode
  • veća kašika masti ili 50 ml ulja

 

Kako se pravi svinjsko meso u paradajz sosu u rerni?

Svinjsko meso treba iseći na kocke i posoliti. Zatim ih propržite na masti ili ulju da porumene i dobiju koricu, ali ih nema potrebe do kraja peći.

Nakon što ga propržite, izvadite meso, a ubacite luk iseckan na tračice i iseckanu šargarepu na tanke tračice ili kolutiće. Propržite i to da se luk ustaklasti i postane providan.

Sipajte paradajz (ako je keramička ili vatrostalna posuda pazite da paradajz nije iz frižidera jer će posuda pući). Dodajte i 100 do 200 ml vode, meso, sitno seckani beli luk, kao i ostale začine po želji.

Posle toga ubacite u rernu na 60-90 minuta na 180 stepeni u zavisnosti od toga kada će se meso razmekšati poptuno.

svinjsko meso u paradajz sosuFoto: MrsPetkovic

Ostale recepte možete potražiti u kategoriji PORODIČNA TRPEZA ⇓

porodična trpeza - recepti na demetra.rs
Foto: Canva & Demetra
o autoru

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.