Punjene paprike svako pravi drugačije. Najpopularnije je punjenje babura, ali mnogi misle da je ova vrsta šiljatih paprika zapravo ukusnija i da su paprike sočnije. Ukoliko ne volite klasične punjene babure, probajte punjene šilja paprike.
Birajte nešto sitnije paprike uvek kako ne bi bile prevelike i prepune fila. Ovako će biti sočne, a istovremeno imati puniji ukus.
Punjene šilja paprike iz rerne
Sastojci:
1 kg šiljatih srednjih paprika (8-10 komada)
500 g mešanog mlevenog mesa
1/2 šoljice pirinča
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
1 manji paradajz ili krompir (za zatvaranje paprika)
1 jaje
pola šoljice soka od paradajza
malo ulja ili masti
so,
biber i
aleva paprika
Kako se prave punjene paprike iz rerne?
Sitno iseckajte crni i beli luk i propržite na malo ulja. U to dodajte mleveno meso, a pred kraj i pirinač, kao i kašičicu aleve paprike, 1/3 kašičice bibera i so po ukusu. Kada je fil skoro gotov, dodajte jedno jaje i dobro ga izmešajte kako bi povezalo smesu.
Dok se fil priprema, operite paprike, izvadite im peteljke i seme. Uzmite odgovarajuću posudu, najbolje da odmah probate dok su prazne da li će moći da stanu da ih naređate. Nakon toga ih napunite tako što ćete utrošiti sav fil. Zatvorite svaku papriku kolutom krompira ili parčetom paradajza. Poređajte ih u malo podmazan pleh.
Preko pospite malo soli, 1/3 kašičice bibera i 1/2 kašičice aleve paprike, sipajte sok od paradajza i jednu šoljicu vode. Prekrijte folijom i pecite pola sata ili ih pola sata pecite otvorene, a nakon pola sata izvadite, svaku okrenite pa vratite na još pola sata. Ako ste ih pokrivali folijom, nema potrebe da ih okrećete, već je sklonite nakon pola sata i nastavite sa pečenjem. Peku se na oko 180 stepeni oko sat vremena.
Savet plus:
*Na isti način možete puniti i suve paprike, samo njih prethodno treba popariti ili držati u toploj vodi.
* Obavezno probodite na 2-3 mesta svaku papriku kako bi tečnost lepo dospela unutra da budu sočnije.
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Overena saglasnost drugog roditelja često je ključan dokument koji potvrđuje da jedan roditelj ili staratelj ima dozvolu da vodi dete preko granice. Ovaj dokument je posebno važan u slučajevima razvedenih roditelja, starateljstva ili kada dete putuje sa trećom osobom.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
U nekim kulturama, crvena može imati različite konotacije koje mogu uticati na preferencije. Na primer, u nekim azijskim kulturama crvena je simbol sreće i prosperiteta, dok u drugim može biti povezana s opasnošću ili upozorenjem.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.