Punjene paprike svako pravi drugačije. Najpopularnije je punjenje babura, ali mnogi misle da je ova vrsta šiljatih paprika zapravo ukusnija i da su paprike sočnije. Ukoliko ne volite klasične punjene babure, probajte punjene šilja paprike.
Birajte nešto sitnije paprike uvek kako ne bi bile prevelike i prepune fila. Ovako će biti sočne, a istovremeno imati puniji ukus.
Punjene šilja paprike iz rerne
Sastojci:
1 kg šiljatih srednjih paprika (8-10 komada)
500 g mešanog mlevenog mesa
1/2 šoljice pirinča
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
1 manji paradajz ili krompir (za zatvaranje paprika)
1 jaje
pola šoljice soka od paradajza
malo ulja ili masti
so,
biber i
aleva paprika
Kako se prave punjene paprike iz rerne?
Sitno iseckajte crni i beli luk i propržite na malo ulja. U to dodajte mleveno meso, a pred kraj i pirinač, kao i kašičicu aleve paprike, 1/3 kašičice bibera i so po ukusu. Kada je fil skoro gotov, dodajte jedno jaje i dobro ga izmešajte kako bi povezalo smesu.
Dok se fil priprema, operite paprike, izvadite im peteljke i seme. Uzmite odgovarajuću posudu, najbolje da odmah probate dok su prazne da li će moći da stanu da ih naređate. Nakon toga ih napunite tako što ćete utrošiti sav fil. Zatvorite svaku papriku kolutom krompira ili parčetom paradajza. Poređajte ih u malo podmazan pleh.
Preko pospite malo soli, 1/3 kašičice bibera i 1/2 kašičice aleve paprike, sipajte sok od paradajza i jednu šoljicu vode. Prekrijte folijom i pecite pola sata ili ih pola sata pecite otvorene, a nakon pola sata izvadite, svaku okrenite pa vratite na još pola sata. Ako ste ih pokrivali folijom, nema potrebe da ih okrećete, već je sklonite nakon pola sata i nastavite sa pečenjem. Peku se na oko 180 stepeni oko sat vremena.
Savet plus:
*Na isti način možete puniti i suve paprike, samo njih prethodno treba popariti ili držati u toploj vodi.
* Obavezno probodite na 2-3 mesta svaku papriku kako bi tečnost lepo dospela unutra da budu sočnije.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.