Vanilice sa orasima: Originalan recept za vanilice

Ako želite da napravite originalne vanilice, onda su to svakako vanilice sa orasima i mašću. Ukoliko ne stavite neki od ova dva sastojka, nećete sigurno dobiti ukus kog se sećate iz detinjstva. Mnogi ne prave vanilice sa mašću, već stavljaju puter ili nezdraviju verziju – margarin, a umesto oraha dodaju samo brašno.
U ovom tekstu:

Sastojci:
- 400 grama brašna
- 200 grama masti
- 100 grama oraha
- 8 kašika šećera
- 1 jaje i 1 žumance
- sok od pola limuna
- rendana kora limuna
Za filovanje:
- džem po izboru (najbolje od kajsije)
- 100-200 grama šećera u prahu za valjanje
- vanilin šećer ili oguljen štapić vanile
Kako se prave vanilice sa orasima?
Iako se vanilice mogu zamesiti kao klasično testo tako što rukom zamesite sve sastojke, ukusnije će biti ako prvo mikserom umutite penasto mast sa šećerom. Onda dodajte prvo jedno celo jaje i jedno žumance, te sok od pola limuna. Nakon što pomešate, dodajte i mlevene orahe, brašno i rendanu koru limuna.
Testo će u početku delovati kao da je sipkavo, ali lako ćete ga sjediniti. Ne mora da bude idealno i savršeno kompaktno. Kada ga stavite na pobrašnjavljenu podlogu i rastanjite polako, testo će biti savršeno glatko. Rastanjite testo na oko 4-5 mm debljine.

Najmanjom rakijskom čašicom vadite krugove i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ako nemate papir za pečenje, nemojte podmazivati pleh. One su masne same po sebi i neće se zalepiti, a papir služi samo da ne morate prati pleh.

Pecite kolače samo 15 minuta na 180 stepeni. Važno je da ne potamne jer će biti prepečene. Mažite svaku džemom, pa ih onda sastavljajte sa drugom. Nakon što svaku spojite, uvaljajte ih dobro u šećer u prahu u koji ste prethodno dodali vanilu ili vanilin šećer. Lakše ćete ih valjati, ako ih prvo kotrljate kao točkić, a zatim umočite i stranice.
Vanilice su inače na sajtu Food52 proglašene za najbolje sitne kolače.
Objavljen: 18. februar 2023. godine, ažuriran: 30. januar 2025. godine