Već decenija je pogača ruža koju su pravile naše bake. O tome koliko je ukusna tek nema potrebe da pričamo.
Šta je potrebno da se napravi pogača ruža?
250g maslaca
1 kg brašna + malo za posipanje
1 kockica kvasca
½ litre mleka
4 jajeta
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
6 kašika ulja
1 kašika sirćeta
Kako se pravi pogača ruža?
Kvasac rastopiti u toplom mleku, pomešanom sa šećerom, soli i kašikom brašna. Ostaviti da nadođe. Brašno sipati u posudu u kojoj ćete mesiti testo, napraviti rupu u sredini i u nju sipati kvasac sa mlekom, 3 izmućena jajeta, uljei sirće. Mesiti testo sve dok ne dobijete kompaktnu masu koja se ne lepi za prste.
Pogača ruža
Izvaditi testo i podeliti na 3 dela.
Od svakog dela razviti koru približno dimenzija 50x 25 centimetara. Zatim svaku koru premazati ¼ maslaca. Staviti koru preko kore, saviti u rolat i iseći na 12 parčića.
Maslacom, preostalom ¼ , premazati okrugli pleh prečnika 32 cm i naređati parčiće položeno. Premazati ih izmućenim jajetom i pokriti 30 minuta da naraste. Posle toga peći oko 30 min na 200 stepeni.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.