Kolač sa kikirikijem i čokoladom
Recept za jednostavan kolač sa kikirikijem i čokoladom koji se peče u rerni, a može se služiti nekoliko dana. Sadrži i jaja i brašno, pored kikirikija, te nije pogodan za osobe sa nekom od ovih alergija.
U ovom tekstu:
Sastojci:
- 7 jaja
- 14 kašika šećera
- 150 grama mlevenog neslanog kikirikija +oko 50g za posipanje
- 3 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- pola praška za pecivo
- 3 kašike mleka
- 125 grama maslaca
- 100 grama čokolade za kuvanje
Kako se pravi kolač sa kikirikijem i čokoladom?
Prvo je potrebno da umutite koru koja će se peći u rerni, a zatim da umutite i fil za kolač. Za koru vam je potrebno: 6 belanaca, 8 kašika šećera, kikiriki, brašno, kakao i pola praška za pecivo.
Odvojite belanca i umutite ih mikserom sa šećerom. Zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakaom i kikirikijem. Ovu smesu je najbolje da pečete u velikom plehu od rerne, kako bi lakše napravili sam kolač bez komplikovanog sečenja kora.
U pleh stavite papir za pečenje ili ga podmažite, uključite rernu da se greje i pecite 15 minuta na 170-180 stepeni. Nakon toga izvadite iz rerne i presecite na pola, tako da ćete imati 2 kore pravougaonog oblika da ih stavite jednu preko druge.
Fil za kolač sa kikirikijem i čokoladom
Za fil će vam biti potrebno: 6 žumanaca, 1 celo jaje, 6 kašika šećera, 3 kašike mleka i puter i čokolada. Umutite prvo žumanca sa šećerom i celim jajetom, pa to kuvajte na pari sa 3 kašike mleka. Kada se malo prohladi, dodajte čokoladu, da se i ona istopi, a na kraju i puter. Sve pomešajte i pola fila stavite preko prve, kore, zatim drugu koru, pa ostatak fila. Pospite kikirikijem i ostavite da odstoji i omekša i dobro upije fil, pa onda secite na kocke i služite.