Recept za jednostavan kolač sa kikirikijem i čokoladom koji se peče u rerni, a može se služiti nekoliko dana. Sadrži i jaja i brašno, pored kikirikija, te nije pogodan za osobe sa nekom od ovih alergija.
150 grama mlevenog neslanog kikirikija +oko 50g za posipanje
3 kašike brašna
2 kašike kakaoa
pola praška za pecivo
3 kašike mleka
125 grama maslaca
100 grama čokolade za kuvanje
Kako se pravi kolač sa kikirikijem i čokoladom?
Prvo je potrebno da umutite koru koja će se peći u rerni, a zatim da umutite i fil za kolač. Za koru vam je potrebno: 6 belanaca, 8 kašika šećera, kikiriki, brašno, kakao i pola praška za pecivo.
Odvojite belanca i umutite ih mikserom sa šećerom. Zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakaom i kikirikijem. Ovu smesu je najbolje da pečete u velikom plehu od rerne, kako bi lakše napravili sam kolač bez komplikovanog sečenja kora.
U pleh stavite papir za pečenje ili ga podmažite, uključite rernu da se greje i pecite 15 minuta na 170-180 stepeni. Nakon toga izvadite iz rerne i presecite na pola, tako da ćete imati 2 kore pravougaonog oblika da ih stavite jednu preko druge.
Fil za kolač sa kikirikijem i čokoladom
Za fil će vam biti potrebno: 6 žumanaca, 1 celo jaje, 6 kašika šećera, 3 kašike mleka i puter i čokolada. Umutite prvo žumanca sa šećerom i celim jajetom, pa to kuvajte na pari sa 3 kašike mleka. Kada se malo prohladi, dodajte čokoladu, da se i ona istopi, a na kraju i puter. Sve pomešajte i pola fila stavite preko prve, kore, zatim drugu koru, pa ostatak fila. Pospite kikirikijem i ostavite da odstoji i omekša i dobro upije fil, pa onda secite na kocke i služite.
Rođeni 1. jula su pod znakom Raka, sa snažnim uticajem broja 1 i Sunca, što ih čini jedinstvenim spojem emocije, snage i samoinicijative. Oni su intuitivni, zaštitnički nastrojeni, ali i izuzetno ponosni i nezavisni. Iako deluju mirno i povučeno, ispod površine se krije velika snaga volje i potreba da ostave svoj trag.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Brojna istraživanja potvrđuju da hronični stres može narušiti reproduktivne funkcije i kod žena i kod muškaraca, smanjujući šanse za začeće. Međutim, stres ne može biti direktan uzrok spontanog pobačaja.
Celijakija je digestivni problem koji je uzrokovan abnormalnom reakcijom imuniteta na gluten, odnosno kao enteropatija osetljiva na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekoliko vrsta žitarica: pšenica, spelta, ječam, a ovas je najčešće kontaminiran.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.