Bezglutenske vanilice i bez jaja i orašastih plodova
Za osobe koje su na ishrani bez glutena ili imaju neke druge alergije najveći izazov je napraviti stare recepte koji su svojim mirisima od kuće stvarali dom. Jedan od starinskih kolačića koje su bile neizostavan deo toplog porodičnog doma su vanilice bez glutena. U varijanti za alergične i intolerante na hranu i osobe sa celijakijom pravimo ih u varijanti bez glutena, bez jaja i bez orašastih plodova.
Mnoge glutenske recepte je veoma lako napraviti u bezglutenskoj varijanti. Ovo je jedan od njih. Ako znamo da bezglutensko brašno traži malo više tečnosti nego glutensko i ako znamo da osetimo testo pod rukama, onda svaki recept veoma lako možete “prevesti” u bezglutenski.
Vanilice bez glutena, bez jaja i bez orašastih plodova
Svaki recept za vanilice liči jedan na drugi. Nijanse u promeni razmera su u pitanju. Starinski šmek vanilica bez glutena i bez jaja postiže se ukusom putera i dodavanjem vanile.
Sastojci za bezglutenske vanilice
250 g bezglutenskog brašna
100 g putera
100 g šećera
100 ml vode
1/2 kašičice praška za pecivo
vanilin šećer
džem
Priprema vanilica bez glutena
Pomešati sve suve sastojke i lagano ih umesiti sa tečnim, s tim da se vanilin šećer prvo pomeša sa vodom na tihoj vatri. Ostaviti da se smesa ohladi u frižideru oko 3 sata. Pre pripreme, izvaditi iz frižidera pola sata ranije. Rastanjiti testo, praviti oblike i peći 15 minuta na 180 stepeni. Po završetku kolutove spajajte sa džemom.
Ukoliko imate zdravstvenih potreba koje zahtevaju bezglutensku ishranu, u Beogradu se jednom mesečno održavaju radionice bezglutenskog kuvanja u organizaciji portala Alergija i ja na kojem se možete detaljnije raspitati o svim informacijama vezanim za način ishrane bez alergena i glutena.
Rođeni 31. jula su lavovi sa izuzetnom radnom etikom, kreativnim duhom i unutrašnjim integritetom. Vatreni uticaj znaka Lava daje im samopouzdanje i izražajnost, dok numerološki broj 31, koji se svodi na 4 (3 + 1), unosi disciplinu, organizaciju i praktičnost u njihov karakter.
Danas, uz obilje modela, funkcija, energetskih klasa i pametnih opcija, odluka može delovati zbunjujuće. Da li vam je važniji tihi rad, brzi program, parna funkcija, kapacitet ili pak cena? A šta kada u prodavnici naiđete na desetine modela koji svi na prvi pogled deluju isto?
Letnji trendovi 2025. donose osveženje u modni svet - spoj udobnosti, održivosti i nostalgičnih stilova iz devedesetih i ranih dvehiljaditih. Ovog leta moda postaje opuštenija nego ikad, ali i dalje sa dovoljno detalja da se izdvojiš i na plaži i na gradskom asfaltu.
Saveti za odmor sa malom decom su uvek dobro došli, a sa druge strane odmor ne izgleda kao ono sa razglednica, baš nikada: plišani flamingosi, kokteli i beskrajno sunčanje. Ipak, uz malo pripreme, puno fleksibilnosti i dozu Demetrinih saveta, letovanje može postati dragoceno porodično iskustvo, a ne iscrpljujuća ekspedicija.
Danas, uz obilje modela, funkcija, energetskih klasa i pametnih opcija, odluka može delovati zbunjujuće. Da li vam je važniji tihi rad, brzi program, parna funkcija, kapacitet ili pak cena? A šta kada u prodavnici naiđete na desetine modela koji svi na prvi pogled deluju isto?
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.
Kako da napravite ukusan gulaš sa testeninom tako što ćete koristiti samo svinjsko meso?
Ako niste ljubitelj svinjskog mesa, možete na isti način napraviti i od junetine.
Prvo putovanje avionom za dete može biti uzbudljivo, ali i stresno - kako za mališane, tako i za roditelje. Nova iskustva, gužva na aerodromu, buka u avionu, kao i nepoznate procedure mogu izazvati nelagodnost ili strah. Ipak, uz dobru pripremu, prvi let može postati predivna uspomena za celu porodicu.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.