Uskršnji keks – zeke i keks sa komadićima čokolade
Uskršnji keks je novina u našem domu. Tradicionalno pravimo više vrsta keksa za novogodišnje praznike – najčešće „Cookies“, raspucance, vanilice, tutku i medenjake. Prošle godine smo počeli i sa pravljenjem keksića za uskršnje praznike. Za zeke nismo smislili neki pametniji recept, pa smo koristili verziju medenjaka koje inače pravimo povodom nove godine, samo nismo dodavali ni začin za medenjake ni đumbir, a nismo ih ni šarali.
Otopite med i puter polako, zatim dodajte ostale sastojke i zamesite testo. Umotajte ga u foliju i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta u frižideru. Zatim razvucite na oko 5 milimetra debljine testo i vadite oblike. Pecite između 9 i 10 minuta na 180°C. Kada ih izvadite iz rerne, možda će vam se činiti da su malo mekani, ali kada se ohlade, biće taman kako treba.
Možete da ih ukrašavate gustom smesom šećera u prahu, razmućenog sa kašikom vode, na oko pola šoljice šećera u prahu. Tako ćete imati gustu smesu nalik na pastu u koju možete da dodate boju. Mi smo pravili oblik zeka, od nekih jeftinih kupovih modli iz prodavnice plastike i samo smo svakome dodavali po ceo lešnik na repić.
Keks sa komadićima čokolade
Ako volite klasične keksiće tipa „Cookies“, ovaj će vam se verovatno svideti. Inače, blagu nijansu prednosti bih dana onom drugom receptu koji već imate na portalu za te crne keksiće, ali to je stvar ukusa. Ko ne voli previše čokoladne i jače, ovi su idealan izbor.
Recept za keksiće sa komadićima čokolade već imate u „Porodičnoj trpezi“ – KLIK
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.