Keksići sa komadićima čokolade
Jedni od onih jednostavnih recepata za poslasticu koja će vam dobro doći uz kafu su i ovi keksići sa komadićima čokolade. Postoji više verzija, a jedna od njih je i ova s tim da imajte na umu da je ovakav keks uvek podložan promenama i prilagođavanju recepta po vašoj meri.
U ovom tekstu:
Keksići sa komadićima čokolade
Navikli smo da u kući uvek imamo neki keks. Tačnije, ja sam ta koja je zavisna da ima keks uz jutarnju kafu. Sve ove vrste „cookies“-a koje pravim nisu baš najzdravija varijanta jer dodajem i šećer, obično brašno, ali su ukusniji, svakako kvalitetniji i bez aditiva u odnosu na kupovne.
Važno je da naglasim da se definitvno vrlo lako prave, a nema tu ni neke mudrosti oko veštine. Oni nikada vizuelno neće izgledati idealno, kako god da ih oblikujete, ali ukus je ono što ih čini posebnim.
Najčešće pravim i jedemo ove klasične „kukize“ sa čokoladom, a ovaj recept sam pronašla i probala upravo da malo promenimo.
Sastojci za keks sa čokoladom
- 125 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 jaje
- 180 g brašna
- 2 šoljice lešnika
- 100 g crne čokolade
Kako se prave keksići sa komadićima čokolade?
Umutite puter, šećer, vanilin šećer i jaje. U to dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmešajte. Dodajte iseckane lešnike i čokoladu seckanu na sitne kockice, pažljivo promešajte, pa vadite kašičicom u pleh obložen papirom za pečenje ili na podmazan pleh.
Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
Savet plus
· Prema originalnom receptu ide i jedna kora od pomorandže, ali ja to nisam dodavala, jer ne volimo tvrdi keks sa tom aromom.
Ako umesto obične crne čokolade uspete da nađete kružiće od čokolade, kao mini mini novčiće, oni će idealno izgledati i ostati kompaktni u keksu, kao da je kupljen gotov. Ovu čokoladu u kružićima najčešće sam nalazila u Lidlu i tamo nema razlike u ceni ako kupite tako 100 g ili kupujete tamnu klasičnu. Inače se na nekim mestima ovakva čokolada značajno razlikuje kada je cena u pitanju.
** Za čokoladnu verziju možete zameniti 180 g brašna sa 150 g brašna + 30 g kakaoa. Meni se u toj opciji više sviđa ukus i struktura originalnih kukiza, čiji recept možete pročitati ovde: Cookies
Objavljen: 20. decembar 2020. godine, ažuriran: 6. jul 2024. godine
2 Comments