Već decenija je pogača ruža koju su pravile naše bake. O tome koliko je ukusna tek nema potrebe da pričamo.
Šta je potrebno da se napravi pogača ruža?
250g maslaca
1 kg brašna + malo za posipanje
1 kockica kvasca
½ litre mleka
4 jajeta
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
6 kašika ulja
1 kašika sirćeta
Kako se pravi pogača ruža?
Kvasac rastopiti u toplom mleku, pomešanom sa šećerom, soli i kašikom brašna. Ostaviti da nadođe. Brašno sipati u posudu u kojoj ćete mesiti testo, napraviti rupu u sredini i u nju sipati kvasac sa mlekom, 3 izmućena jajeta, uljei sirće. Mesiti testo sve dok ne dobijete kompaktnu masu koja se ne lepi za prste.
Pogača ruža
Izvaditi testo i podeliti na 3 dela.
Od svakog dela razviti koru približno dimenzija 50x 25 centimetara. Zatim svaku koru premazati ¼ maslaca. Staviti koru preko kore, saviti u rolat i iseći na 12 parčića.
Maslacom, preostalom ¼ , premazati okrugli pleh prečnika 32 cm i naređati parčiće položeno. Premazati ih izmućenim jajetom i pokriti 30 minuta da naraste. Posle toga peći oko 30 min na 200 stepeni.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.