Kantučini (Cantuccini) – najpoznatiji italijanski keks sa bademima
Kantučini ili italijanski keks sa bademima su poznati biskviti koji se sve češće pripremaju kod nas. Odličan su dodatak uz kafu ili za užinu, ako volite ovaj tip nečeg slatkog. Inače se ne pripremaju dugo, a nije potrebna ni bog zna kakva veština da biste ih pripremili.
Od čega se prave kantučini?
275 g brašna tip 500 prosejanog (nećete pogrešiti ni ako budete koristili tip 400, sa integralnim nisam probala)
½ praška za pecivo
150 g običnog šećera
2 jajeta
½ kašičice ekstakta limuna (možete i bez njega, nemojte cediti više limuna da ne razredite smesu)
Uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i šećer, a zatim im dodajte jaja, limun i med dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Nakon toga dodajte cele sirove bademe i dobro ih promešajte. Kada celu smesu ujednačite, podelite je na 2 dela i razvijte od nje kao dva duža bageta širine oko 5cm. Stavite ih na papir za pečenje i pecite u rerni 30 minuta.
Nakon toga ih izvadite i kada se ohlade desetak minuta, isecite ih nožem za hleb ili drugim reckavim nožem na kriške širine oko 1 ½ centimetar. Naređajte ih opet u pleh i pecite još deset minuta da porumene. Sačekajte da se potpuno ohlade pre serviranja.
Od ove smese se dobije oko 36 komada, a mogu vam nekoliko dana stajati odloženi u kutiji.
Čak ako ih duže budete držali, mogu se stvrdnuti, ali će umočeni u mleko biti odlični i dalje.
Ljudi rođeni 13. septembra su praktični, uporni i izuzetno posvećeni onome što rade. Njihova unutrašnja snaga i sposobnost da ostanu mirni u teškim situacijama čine ih pouzdanim osloncem za druge.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Starija deca bolje razumeju šta je depresija, ali se ne osećaju bolje čak ni kada razumeju šta je to. Naprotiv, neugodno im je i mogu da brinu da su drugačija od svojih vršnjaka.
Rođeni 12. septembra treba da vode računa o svom disajnom sistemu i nervima. Preporučuju im se aktivnosti poput vožnje bicikla, planinarenja, plivanja ili plesnih treninga. Za balans i mir mogu im koristiti hobiji poput slikanja, pisanja ili sviranja instrumenta.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ukoliko ste se pitali kako napraviti laskare u rerni, a da ne bude previše suv, evo recepta. Na isti način možete napraviti i krmenadle sa koskom ili svinski vrat (ukoliko volite malo masnije meso).