Kako se pravi bela čorba?
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.

Foto: MrsPetkovic
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Sastojci – bela čorba:
- batak i karabatak
- 2 srednje ili veće šargarepe
- 1 srednja glavica crnog luka
- manja kockica korena celera ili malo lišća (ne mora)
- 1 veći ili 2 manja krompira
- 1 žumance
- 3 kašike pavlake
- 2 lista lovora
- 3-4 zrna bibera
- peršun po želji svež ili suv
- so po ukusu
- malo maslinovog ili suncokretovog ulja
- kašika balzamika ili par kapi limunovog soka

Kako se pravi bela čorba?
Na dno šerpe sipajte ulje tako da prekrije dno. U seckalici ili ručno veoma sitno iseckajte crni luk i dodajte u šerpu. Nakon toga, na male kockice očistite i iseckajte šargarepe. Ako imate i želite i koren celera iseckajte sitno. Propržite na srednjoj temperaturi i kada luk počne da se staklasti, dodajte sitno seckan na kockice krompir. Posle minut do dva prženja krompira na ulju, dodajte jedan i po litar vode, te u to stavite i biber u zrnu, lovorov list, kašičicu soli, batak sa karabatakom. Kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga dodajte peršunov list i kuvajte još par minuta.
Izvadite list peršuna, batak i karabatak, lovorov list i zrna bibera. Batak i karabatak očistite od kože i kostiju, iseckajte na kockice ili icepkajte i vratite nazad u čorbu. Umutite pavlaku sa žumancetom i dodajte kašiku sirćeta ili par kapi limuna. To razmutite kutlačom čorbe prvo u činiji, a onda sve sjedinite. obzirom da je gotovo ključalo, nema razloga da više dodatno kuvate. Probajte samo da li je bela čorba dovoljno slana i ukusna, pa po potrebi dodajte još malo začina.
