31.03.2025 07:03

Čokoladni keksići – Cookies – Kukiz

Obični čokoladni keksići ili popularno „kukiz“ su izvorno američki slatkiš. Ovo je njihov recept za najukusnije čokoladne keksiće koje možete da probate.

Cookies

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 250g čokolade za kuvanje
  • 1/2 šolje putera (*Mera je šolja od 2dl)
  • 2 šolje šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 1/2 šolja mlevenih/izmrvljenih lešnika
  • 3/4 šolje sitnih ovsenih pahuljica
  • 2 šolje brašna
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • na vrh noža soli
cokoladni keksici

Foto: MrsPetkovic

Kako se prave čokoladni keksići?

Pomešati istopljenu čokoladu sa puterom, jajima, šećerom i vanilin šećerom.

Lešnik pola izmrviti (izlupati u krpi ili seckalici samleti do pola), a drugu polovinu količine samleti skroz. U jednu posudu sipati lešnik, mlevene ovsene pahuljice, brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro promešati, pa tek onda sjediniti sa masom u drugoj posudi. Dobro zamesiti da se dobije ujednačena masa.

U pleh od rerne staviti papir za pečenje, a zatim vaditi komadiće prečnika oko 2-3cm. Ne morate formirati pravilne oblike i truditi se da oblikujete testo koje se i onako osipa, jer će keksići malo narasti i sami se formirati u rerni. Samo ih malo pritisnite prstima, da se ne mrve pri ređanju u pleh.

Peći u rerni zagrejanoj na 180˚c 8-10 minuta. Od ove mere ćete dobiti 60-80 komada. Verovatno ćete peći 3-4 ture u velikom plehu.

Kada su pečeni, činiće vam se da su gnjecavi. Nemojte ih vraćati u rernu, već ih ostavite da se na vazduhu osuše i ohlade nekih desetak minuta. Tada će postati krti i spremni za služenje ili odlaganje.

Objavljen: 19. april 2012. godine, ažuriran: 31. mart 2025. godine

Foto: MrsPetkovic

Tagovi: