fbpx
Odnosi u porodici

Deca i svađe – kako reagovati

Dok ste iščekivali drugo dete, verovatno ste maštali o svim lepim stvarima koje će to doneti. Ne razmišljate mnogo o takmičenju i svim dečijim svađama koje će uslediti među njima. A kada i drugo dete malo odraste, imaćete svakodnevne situacije sa otimanjem igračaka, jurnjavom ko će prvi da opere ruke, sedne do prozora i bira crtani film.

Kako se snaći sa dečijim rivalstvom?

Slušanje međusobnih optužbi, rešavanje sporova i balansiranje među decom je jedan od najtežih roditeljskih zadataka. Ovo je i jedan od najvažnijih zadataka, jer od njega u mnogome zavisi koliko će deca biti usmerena jedno na drugo i kada odrastu. 

Podstičite ljubav među decom i negujte dobre porodične odnose. Važno je da deca osećaju pripadnost porodici, ali i da se uče lepim manirima i mirnom rešavanju sporova sa ukućanima, ali i drugima.

Briga starijeg o mlađem detetu

Možete predložiti starijem detetu da ispriča ili pročita bajku mlađem detetu. Pokušajte da ih uspavljujete u isto vreme, kada ćete popričati malo pred spavanje. Pitajte mlađe dete da poljubi starije jer se udarilo ili ga nešto boli. Kada god je to moguće, pustite ih da se sami igraju i brinu jedno o drugom. Ako se beba rasplače, pustite starije dete da proba da je uteši. Nemojte odmah intervenisati, ako joj ništa ne fali. Dozvolite starijoj deci da nađu svoju ulogu i da se osete važni, a bebi da oseti da još neko brine o njoj. 

Podrazumeva se da ne treba da pravite suprotan problem tako što ćete starije dete obavezati da brine o mlađem. Deca treba da budu samo deca, a ne da imaju ulogu staratelja. 

Hoće li starije dete biti ljubomorno na bebu?

Tretirajte decu kao individue

Roditelji uglavnom greše kada na pitanje koga više vole ogovaraju da svu decu vole podjednako. Deca ne žele da budu deo čopora, već da budu tretirani i voljeni na poseban način. Recite detetu da je jedinstveno i da na svetu ne postoji tako posebna osoba kao što je baš to dete. 

Svako dete želi da bude jedinstveno! 

Predočite mu neku njegovu posebnu karakteristiku, izdvojte svako dete po nečemu. Na primer, recite: „Baš si lepo pojeo voće“, „Ti odlično crtaš životinje“, „Danas si sredila sobu kao velika devojčica“. Samo pripazite da ne hvalite jedno dete, a kudite drugo. Kontraproduktivno je ako kažete: „Zar ne možeš biti vredan kao tvoj brat?“ Još jedna greška koju roditelj može da napravi je da kaže detetu da se oblači kao beba ili tome slično. 

Odvojte vreme za svako dete pojedinačno

Novorođenče uvek mora biti zbrinuto, ali pokušajte da nađete vreme i za starije dete ili decu. Vreme sa detetom može biti igra dok beba spava, ali možda će ono želeti da zapravo radite nešto što vam je ranije bio ritual – čitanje bajke pred spavanje, tuširanje i slično. Kada se posvetite detetu, odložite i mobilni telefon, nemojte pričati sa partnerom i slično, neka vam pažnja bude nepodeljena. 

Dok dojite bebu, na primer, pitajte starije dete da li želi da se igra ili da mu možda pročitate priču. Važno je da zna da brinete o njemu i dok se bavite bebom. 

Ponekad, kada beba plače, pustite je i prvo vežite kosu svojoj starijoj devojčici ili je saslušajte ako je počela da vam nešto priča. Na primer, recite bebi: „Dušo, mama je tu, ali samo mora bati da pomogne da završi pranje zubića.“. Neka dete zna da podjednako brinete i o njegovim potrebama, kao i da neće beba uvek imati prioritet.

Prihvatite da će se konflikti dešavati

Kao i u braku, i među decom moraju da postoje konflikti. Nerealno je očekivati idiličnu sliku gde stalno vlada sloga, a deca su u ljubavi i nemaju nikakve sukobe. Konflikti u porodici su i prilika da deca nauče veštine koje će im trebati u budućim odnosima. Slušajte njihove pritužbe i ohrabrite ih da pričaju o onome što ih tišti. Učite ih da slušaju jedni druge i nemojte njihove male patnje ismevati ili ih odbacivati. 

Objasnite deci da je normalno da se nekada osećaju frustrirano i uznemireno, ponekad čak i zbog ljudi koje vole. Pomozite im da nauče da pokazuju svoja osećanja. 

Najbolje je da deca međusobno rešavaju sukobe, a ne da vi budete sudija.

Time što ćete saslušati dete kada priča o ljubomori, besu ili uvređenosti zbog postupka brata ili sestre, pokazujete mu da ga razumete i da je dobro što priča o svojim osećanjima. Kada to ispriča i dete će se osećati rasterećeno što ima nekoga da ga sasluša. Nema razloga da se složite sa njim, ako nije u pravu. Vaša uloga je da budete u središtu i pokušate da „smirite strasti“, ali i objasnite deci šta je potrebno da shvate kako bi prevazišli svoj sukob. 

Deca i svađe
Deca i svađe

Kako da rešite konflikt među decom?

Prvo ih saslušajte, neka iskažu svoja osećanja. Nemojte ih ismevati, već ih pažljivo saslušajte, pitajte nešto da vide da ih razumete, neka vam kažu svoje želje („Želim njegovu igračku“). Onda mirno razgovarajte, objasnite mu trenutnu situaciju, a onda i konstatujte da razumete šta dete želi. Pokušajte da nađete kompromis. 

Ako je došlo do tuče među decom, razdvojte ih dok se ne ohlade i ne smire. Onda kroz priču prođite sve faze i nađite zajedničko rešenje problema. 

Pročitajte još: 

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button