fbpx
Budite kreativniObičaji i proslave

Novogodišnja dekoracija prozora

Pored jelke, novogodišnja dekoracija prozora je gotovo nezaobilazna. Postoji mnoštvo načina na koje možete ukrasiti prozore. Ranije su se u tu svrhu pre svega koristili veštački sneg u spreju i šabloni ili gelaste nalepnice iz kineskih prodavnica. Sve češće viđamo sijalice na prozorima sa ili bez papirne dekoracije, a popularno je i crtanje na prozorima.

Ako želite da prozore ukrasite papirnim ukrasima, ovde možete videti kako da napravite pahulje od papira.

novogodisnja dekoracija prozora

Kako se crta dekoracija prozora za novu godinu i Božić – Novogodišnja dekoracija prozora

Crtanje novogodišnje dekoracije zavisi od vaših mogućnosti i afiniteta. Na Pinterest.com i YouTube kanalu postoji mnoštvo ideja za oslikavanje prozora. Sve zavisi od toga i da li vi želite da pokušate ili ćete crtanje prepustiti deci. A opet, naravno da možete od dvogodišnjaka očekivati da crta smisleno i strpljivo, dok starijoj deci, pa čak i tinejdžerima može biti veoma zanimljivo da prate uputstva za slikanje novogodišnjih motiva.

Čime se najlakše crta po prozorima?

Najjednostavniji izbor za crtanje na prozorskim staklima je tečna kreda, koja je u obliku flomatera. Možete je naći u knjižarama i hobi prodavnicama, ali i u kineskim radnjama ili popularnom Aliexpresu (pod uslovom da na vreme poručite zbog mogućeg dugog roka isporuke).   

Drugi način je upotreba bele tempere. Tempera se nešto teže skida, pa možete da probate da dodate malo tečnosti za sudove. Pored tempere vam treba i bar jedna četkica za crtanje. Bele tempere gotovo svuda imate da kupite. Nema potrebe da kupujete celo pakovanje raznobojnih. Postoje velika pakovanjau flaši, tečnih tempera i gušća u tubi. Sa ovima iz tube ćete lakše raditi.

Temperu nema potrebe da dodatno razređujete, čak i sa deterdžentom, ako dodajete pripazite da ostane dovoljno pigmentovana bela boja da bi se videla. Uzdržite se od korišćenja drugih boja (biće vam jasno zašto kada budete prali prozore).

novogodisnja dekoracija prozora
Malo su se i mama i tata zabavljali sa crtanjem

Motivi za crtanje na prozorima

Prepustite mašti na volju. Pinterest nudi mnoštvo ideja kada je u pitanju dekoracija prozora za Božić i novogodišnje praznike. Deca će možda imati neke svoje. Probajte, uživaćete sigurno.

Pustite decu da uživaju. Ako su baš mali, dajte im određeni prozor koji će biti samo njihovih ruku delo i ostavite njihov rad. Nemojte ga uklanjati, ako na drugim mestima ima radova druge dece ili nešto što je veštije naslikano. Znamo da možda nije idealno, ali njihovo samopouzdanje i sreća će se izduvati kao balon, ako shvate da njihov rad nije vredan da se nalazi na prozoru.

novogodisnja dekoracija prozora

Novogodišnja dekoracija prozora: Brisanje prozora posle crtanja

Kada budete hteli da uklonite radove sa prozora, malo ćete se pomučiti. Sve se to skida, ali trebaće vam duplo pranje kako bi prestali da se pojavljuju beli tragovi. Savetujemo da prvo operete sa blažom sapunicom, a onda uzmete čistu krpu i sredstvo za pranje prozora sa prskalicom i tako uklonite sve ostatke dekoracije.

Objavljeno: 21. decembar 2022. godine, ažuriran: 05. decembar 2022. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button