27.12.2025 08:00

Medaljoni sa majčinom dušicom

Ukoliko ste želeli da probate svinjski file malo drugačijeg ukusa, medaljoni sa majčinom dušicom bi mogli da budu vaš izbor za ručak ovih dana. 

Medaljoni sa majčinom dušicom

Foto: MrsPetkovic

Ukoliko ste želeli da probate svinjski file malo drugačijeg ukusa, medaljoni sa majčinom dušicom bi mogli da budu vaš izbor za ručak ovih dana.

Medaljoni sa majčinom dušicomFoto: MrsPetkovic

Medaljoni sa majčinom dušicom – sastojci:

  • 1 svinjski file (300-500 grama)
  • kašika masti ili 2 kašike maslinovog ulja za prženje
  • 1 veći čen belog luka (izgnječen/sitno iseckan)
  • 2 kašičice majčine dušice ili 5-6 grančica sveže
  • aleva paprika, so i biber po ukusu
  • 100 ml bujona za supu (ili vode)
  • 50 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • 1 kašika majoneza
  • 1 kašičica senfa

Kako se prave medaljoni sa majčinom dušicom?

File iseći na kolutove, pa ih malo izlupati. Zagrejati mast ili ulje, te posoljene šnicle propržiti. Izvaditi kada se uhvati korica i dodati pavlaku, supu/vodu, majonez, senf, kašičicu majčine dušice ili polovinu grančica, beli luk, alevu papriku, biber i so.

Vratiti meso unutra i sipati i sve sokove koji su iscureli na tanjir. Ostaviti da se krčka još 15-ak minuta i servirati po želji sa ostatkom majčine dušice posute preko.

Kuvaj pametno sa Demetrom – mini saveti

  • Meso ne prepeći – svinjski file je najukusniji kada ostane sočan
  • Ako želiš još zdraviju varijantu, pavlaku možeš zameniti grčkim jogurtom, ali ga dodaj van vatre da se ne zgruša.
  • Limun u sosu – možete icediti malo limuna, ali nije obavezan, ali daje fine dining svežinu i balans masti.

Medaljoni sa majčinom dušicomFoto: MrsPetkovic

Još recepata:

o autoru

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.