Kačamak ili palenta sprema se više od veka i svi ga spemaju na različit način. Odličan je izbor za doručak, a ujedno je i odličan bezglutenski obrok za osobe koje imaju celijakijuili su intolerantne na gluten. Neki pak imaju dilemu kako da ga spreme da ne bude previše gust ili pak redak.
Sastojci:
Ovo su osnovni sastojci:
1 šolja palente
3 šolje vode
1 kašičica maslinovog ulja ili putera
1/2 kašičice soli (ne ako kuvate za bebu)
Ako pravite palentu za bebu, onda stavite manje palente ili više vode. Uglavnom za dobru strukturu uvek ide razmera 1:3 i ako kuvate pirinač, griz ili nešto treće. Za bebu dodajte više vode kako bi bilo ređe i lakše za jelo. Osim ako ćete razređivati sa nekim drugim dodatkom.
Pored toga sami možete odabrati šta želite da kombinujete: sir, pavlaku, kajmak, ajvar, mleko ili nešto treće. Na fotografijama je kačamak sa feta sirom i bosiljkom.
Kako se pravi kačamak?
U jednu dublju šerpu sipajte vodu, posolite je i dodajte maslinovo ulje ili puter. Kada počne da se greje, dodajte palentu i mešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, 2 do 5 minuta pošto počne da ključa. Nemojte čekati da voda počne da ključa, pa da ubacujete onda palentu. U toj varijanti je moguće da ćete imati problem da razbijete grudve koje se tada formiraju, pa struktura neće biti idealno glatka.
Nakon kuvanja dodajte šta želite i poslužite. Mnogi pitaju da li bi bebi moglo da spemaju dan ranije ili za dva dana, međutim, kačamak se dosta stegne i nije tako ukusan kada se ohladi, a kuvanje ne oduzima više od 5 minuta, posebno tako male količine, pa je idealno da uvek kuvate sveže, a može biti i odličan obrok za vas. Takođe, za kuvanje bebama nemojte dodavati so u vodu.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.