Ukoliko želite da napravite kompletan doručak ili užinu za dete, razmotrite klasičan hleb od banane, poznatiji kao banana bread. Ne pravi se komplikovano, a neke od sastojaka možete menjati, tako da uvek bude drugačijeg ukusa.
Sastojci za banana bread:
2 veće ili 3 manje banane (bolje ako su zrelije),
250 grama brašna
1/2 praška za pecivo
120 grama omekšalog maslaca
100 grama šećera
2 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile ili jedan vanilin šećer
Kada su pitanju sastojci, imajte na umu da su vam banane, jaja, brašno, prašak za pecivo, šećer (možete zameniti za smeđi, ali ne smanjujte), maslac i prstohvat soli osnova. To je nešto što ne bi trebalo da menjate, kako bi se zadržala tekstura i vreme pečenja.
Ostalo je podložno promenama i možete menjati vrstu orašastih plodova, dodati kroz sredinu ili preko polovine cele banane, duplirati ili izbaciti količinu čokolade. Isto je i sa cimetom, kakaom.
Napomena: Hleb sa slike je pravljen baš po ovom receptu i korišćene su bela čokolada, lešnici i bademi.
Dobro izmešajte rasmekšan maslac i šećer, možete to uraditi i viljuškom, ali mikserom će verovatno biti lakše. Kada postane kremasto, dodajte jaja i vanilin šećer ili ekstrakt vanile, pa opet sve sjedinite. Zatim dodajte već izgnječene banane.
Nakon toga dodajte suve sastojke jedan po jedan – brašno, prašak za pecivo, so, cimet i kakao, pa sve lepo sjedinite u kompaktnu smesu.
Orašaste plodove možete iseckati i umešati u testo ili ih samo pobacati preko, kao i čokoladu. Neko voli da doda po 50 grama u testo i još toliko preko.
Sipajte u obložen kalup za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 160-170°C oko sat vremena, odnosno dok čačkalica ili viljuška, kada je ubodete ne bude čista.
Evo kako možete da napravite još jedan sličan recept: Banana mafini
Objavljen: 23. mart 2024. godine, ažuriran: 22. oktobar 2024. godine
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.