Ukoliko vam se jede klasično „jelo na kašiku“ onda je grašak sa junetinom pravi izbor za vas. Dok piletina može biti mnogo blaga i „utopiti se“ u ukus graška, junetina je dovoljno dominantna da se u jelu i grašak i junetina osećaju baš kako treba.
Sastojci:
300 grama junećeg buta iseckati na kockice
450 grama graška smrznutog ili svežeg (opcono može da bude i između 400 i 500 grama u zavisnosti od pakovanja)
1 srednja glavica crnog luka
1 veća ili dve manje šargarepe
1/2 korena peršuna i/ili kockica korena celera
maslinovo ulje, svinjska mast ili drugo ulje za dinstanje po želji
Sipajte u šerpu ulje ili mast. Dodajte veoma sitno seckane luk, šargarepu i celer. Možete za to koristiti i seckalicu. Propržite da se luk ustaklasti, a zatim dodajte i kockice junetine. Pržite dok junetina ne pobeli sa svih strana. Tada dodajte začine, malo soka od paradajza (oko polovine male šoljice) i šoljicu vode i ostavite da se dinsta.
Povremeno otvorite, promešajte i dodajte još malo vode. ostavite da se tako kuva između 45 i 60 minuta. Tada proverite da li je junetina skoro gotova (listaće se po malo, ali ne i raspadati). Ovo je okvirno trenutak u kom treba da dodate grašak i ako mene pitate, vrhunac kulinarskog umeća. Taj momenat u kome procenite da dodate grašak da se junetina i on istovremeno skuvaju, a da se nijedno ne raspadne.
Kada dodate grašak, dodajte još malo vode. Važno je da vode bude tik iznad graška i mesa, ali ne previše, osim ako ne želite ređi obrok. Probajte da li ima dovoljno začina. Kuvajte još 15-ak minuta dok se i grašak ne skuva.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.