Džem od dunja: Jednostavniji i ukusniji nego što mislite
Džem od dunja se ne pravi toliko često, a zapravo je preukusan i ne priprema se komplikovano. Za prvi put možete probati sa manjom merom od jednog do dva kilograma, te videti kako će vam ispasti i da li ste zadovoljni.
Sastojci:
3-4 kilograma svežih, oljuštenih i iseckanih dunja
3 decilitra vode
1 kilogram šećera
sok od 1 do 2 limuna
Kako se pravi džem od dunja?
Oprati, oljuštiti i iseckati na kockice dunje. One su tvrde pa ovo može biti izazov. Zbog toga u šerpu treba dodati i oko 3 decilitra vode i 1 kilogram šećera. Ako vam se učini da je malo, dodajte još jedan decilitar.
Uključite na jače da provri, a zatim stavite na srednju temperaturu i kuvajte uz gotovo stalno mešanje maksimum do jedan sat. Dok se džem od dunja kuva, operite tegle, a zatim ih stavite u rernu na 100 stepeni, kako bi se sterilisale. Kada je gotov, dodajte limunov sok i dobro promešajte. Vruć džem sipajte u tegle do samog vrha. Nakon toga stavite metalne poklopce i okrenite naopako. Na ovaj način će se poklopci utisnuti i napraviće se vakuum. Možete ih odložiti tako okrenute ili staviti normalno, ne bi trebalo da više može da uđe vazduh, a samim tim ni da se pokvari džem.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.