fbpx
Psihoterapeut

Dete se zacrveni i stegne od besa

Majka se obratila zbog zabrinutosti što je počela da se događa situacija: dete se zacrveni i stegne od besa. Pita kako da reaguje i da li je to samo faza.

Pitanje:

Poštovana,

Pronašla sam Vašu stranicu na internetu i poželela sam da vam pišem. Ovako imam bebu,  dečaka od 10 meseci. On je veselo dete, igra se, puzi već odavno. Počeo je da ustaje. Pravi par koraka sa tim je sve kako treba, lepo jede, spava, naučio je sam da jede rukicama. Što
se govora tiče počeo je pre par meseci bababa, mamama i tako neke slogove da izgovara. Inače guče i neke svoje reči po malo priča ali razume kad ga pitam gde je mama, kako igraš kako tapšeš, mašeš. 

Ono što me zabrinulo u poslednjih par dana je to što je počeo da se
nervira, kao da se ljuti, pravi neku grimasu i steže se. Nekad se tako naljuti da se onako stegne i zacrveni u licu. To je krenulo npr kad mu ne dam nešto i on tako pokaže nezadovoljstvo, ali poslednjih par dana to radi češće i kad nešto pokazuje on napravi tu grimasu i steže se kao
da se nervira nešto. Recite mi po Vašem stručnom mišljenju da li je to samo faza, kako bi trebala da reagujem da zaboravi na to? 

Hvala Vam unapred. Srdačan pozdrav.
N.

Odgovor psihologa: Dete se zacrveni i stegne od besa

Poštovana N,

Opisano ponašanje koje Vas je zabrinulo je zapravo prirodna reakcija deteta na frustraciju. Ono što možete očekivati u narednom periodu jeste sve otvorenije i učestalije negodovanje jer je detetov razvojni zadatak da upoznaje svet koji ga okružuje te će pokušati da isproba sve na šta naiđe, a vi ćete braniti kako se ne bi povredilo. Drugim rečima, dete upoznaje svet i uči šta je dozvoljeno, a šta nije,  i tokom tog učenja o svetu uči i da se nosi sa svojim emocijama.
Preporuka je da se naoružate strpljenjem i razumevanjem, kao i da učite dete da je u redu da oseća frustraciju i ljutnju koju može da pokaže na prihvatljiv način (da ne ugrožava sebe niti druge).

Dete se zacrveni i stegne od besa

Čuvajte se!

Srdačno,
Manuela Kamikovski,
Porodični psihoterapeut

Mamino vreme

Manueli Kamikovski pitanja možete postaviti i putem mejla: psiholog@demetra.rs

Ovde su ostala pitanja i ODGOVORI PSIHOLOGA

Midas

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button