fbpx
Psihoterapeut

Dete je nezainteresovano za saradnju

Dvogodišnjak neće da sarađuje

Zdravo. Imam dečaka koji ima 2,5 godina i jedan problem. Naime, dečko je nezainteresovan za stvari koje mu nisu zanimljive, pa tako da odbija saradnju i radi po svom. Na primer, slagalice slaže bez pravila, crtanje mu je na nivou jednogodišnjaka (iako sam pokušala na sve načine da ga zainteresujem za crtanje)… Razume šta tražim od njega i znam da može jer me je par puta oduševio saradnjom, ali je to retko. Inače, ne priča, svega par reči. Pa ako može neka ideja kako da ga nateram da sarađuje sa mnom.

ODGOVOR:

Veoma je važno da uzmete u obzir razvojnu fazu svog deteta, kako biste bolje razumeli šta je to što on zapravo radi. On je sada u fazi kada najintenzivnije eksperimentiše i istražuje. Za decu njegovog uzrasta sve je novo i interesantno. Njegov raspon pažnje i zadržavanje na aktivnostima je značajno manji nego kod dece starijeg uzrasta, što je potpuno prirodno.

Uloga roditelja u tom razvojnom stupnju je da obezbedi podsticanje, podršku i pristup aktivnostima koje će mu omogućiti savladavanje razvojnih zadataka. Svoje dete u ovoj fazi najviše možete podsticati tako što ćete mu verbalizovati sve aktivnosti koje obavljate, emocije, imati što veću interakciju sa njim i pružiti mu što više prostora za “slobodnu igru”. Slobodna igra je od izuzetnog značaja za detetov razvoj na gotovo svim nivoima (od motoričkih, verbalnih, emocionalnih, socijalnih..pa do imaginativnih, kreativnih i drugih sposobnosti). Njena bitna karakteristika je da dopustite detetu da ono bude “vođa” i da kreira igru na način kako želi pa makar to izgledalo neadekvatno (podsećam da je to faza kada dete eksperimentiše i istražuje).

Srdačan pozdrav,

Maja Antonić

Priča o vili

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button