fbpx
NutricionistaPitajte Stručnjaka

Ishrana vegetarijanaca u trudnoći

Trudnica se obratila nutricionisti zbog pitanja vezano za to kako treba da izgleda ishrana vegetarijanaca u trudnoći.

Pitanje:

Poštovana,

Pročitala sam dosta tekstova na sajtu Demetra, ali sam poprilično u nedoumici. Nedavno sam saznala da sam trudna, sad sam 8. nedelja i zaista bi mi značilo da me neko posavetuje. Vegetarijanac sam, ne jedem ribu i morske/rečne plodove uopšte. Redovno konzumiram mleko i mlečne proizvode a jaja zaista retko. Poslednjih 5 godina sam na ovakvom vidu ishrane, nisam imala problema, a pre toga ceo život sam poprilično kuburila sa mesom. Od malih nogu nisam bila ljubitelj.

Naravno, sad kao trudnica želim sve najbolje za svoju bebu i poprilično sam zbunjena da li je moj izbor hrane pogrešan u trudnoći. Naravno, postoje brojni tekstovi kako to nije loše ako je ishrana izbalansirana. Kako ne bih dužila više, zaista bih bila zahvalna ukoliko bi mi poslali neke smernice ili savete, a najviše bi mi značio predlog jelovnika.

Naravno voljni smo da dođemo i na konsultacije u vašu ordinaciju.

pitajte nutricionistu

Odgovor: Ishrana vegetarijanaca u trudnoći

Poštovana Snežana,
Ishrana u trudnoći mora biti izbalansirana, i mora se unositi dovoljna količina proteina. Ovo se može postići i uz vegetarijansku ishranu, ali samo dobrim planiranjem i pažljivim biranjem i kombinovanjem namirnica koje su bogate ovim gradivnim sastojcima.

Moj Vam je savet da u ovom periodu, ako zaista ne želite da u ishranu dodate meso, bar pojačate unos jaja, jer Vam je pored proteina neophodno i gvožđe, kao i vitamin b12 koga nema u namirnicama biljnog porekla.

Ishrana vegeterijanaca u trudnoći
Ishrana vegetarijanaca u trudnoći

Jasmina Mitrić, nutricionista 

Jasmina Mitrić je autor bloga Tvoj nutricionista

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanja nutricioniste možete pročitati OVDE!

slati na nutricionista@demetra.rs

Reklame

Jasmina Mitrić

Ja sam Jasmina Mitrić, nutricionista.Već 10 godina radim na planiranju kolektivne ishrane i savetovanju ljudi o zdravim namirnicama, zdravoj ishrani i ukusnoj hrani.Potrudiću se da ti objasnim zašto je važno da se hranimo zdravo, koje nam namirnice u tome mogu pomoći, i kako da ih pripremimo tako da sebi i drugima serviramo zdrave, a ukusne obroke.

Related Articles

Back to top button