fbpx
Logoped

Gramatičke greške u govoru deteta

Majka se obratila logopedu zbog toga što se javljaju gramatičke greške u govoru deteta iako je on dobar đak, a kod nje u gradu ne postoji logoped.

Pitanje:

Poštovana,

Imam pitanje u vezi sina od 10 godina. Naime, imam osećaj kao da ne ume da lepo iskaže ono što misli, kao da mu nedostaje reči. Često pravi i gramatičke greške u govoru. Na primer: Oni SEDU umesto SEDE i slično. Kad ga opomenem i kad se koncentriše priča kako treba. Dete je inteligentno i dobar đak, voli da čita, malo manje društven. Kao da i ne voli da bude u društvu jer ne ume kao ostala deca da se izrazi.

Da li postoje neke vežbe koje bih mogla raditi sa njim da mu pomognem da se bolje izražava? Kod nas u gradu ne postoji logoped, a zbog situacije sa pandemijom je teško otići negde dalje.

Unapred hvala.

Logoped Marija Ranisav
Gramatičke greške u govoru deteta

Odgovor logopeda: Gramatičke greške u govoru deteta

Poštovani,

Gramatičke greške koje vaš sin pravi u govoru se vežbaju učenjem i konstantnim ispravljanjem. Ako su u pitanju npr. glagolski nastavci za množinu, prošlo ili buduće vreme, možete mu davati zadatke da prepisuje glagol po licima i u jednini i množini. Pa po tom primeru da nastavi da menja i druge glagole.

Na žalost deci sa govorno jezičkim problemima je otežano učenje morfosintaksičkuh pravila i moraju ih učiti napamet. Što više primera budete radili pre će ih savladati i uvrstiti u spontani govor.
I tako za svaki konkretan primer koji mu predstavlja poteškoću. Nastavnik maternjeg jezika vam može zadavati dodatne zadatke koje će raditi kod kuće i na taj način mu pomoći da ih savlada.

uloga logopeda

Govor se takođe vežba u prirodnim situacijama i svakodnevnom životu. Dete mora biti uronjeno u komunikaciju i svakavne govorne izazove, kako bi se snalazilo i uvežbalo šta se i u kojoj situaciji govori i šta je društveno prihvatljivo.

Na žalost ste uskraćeni za logopedski tretman koji je bio neophodan i pre polaska deteta u školu.
Samo izbegavanje društva i komunikacije sa vršnjacima ukazuje na emocionalnu obojenost problema, te ne bi bilo na odmet da porazgovarate sa psihologom koji može raditi na ojačavanju samopouzdanja kod deteta i jačanju njegovih odnosa sa vršnjacima.

Gramatičke greške u govoru deteta
Gramatičke greške u govoru deteta

S poštovanjem,
Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button