fbpx
Logoped

Dete ne udvaja glasove i kasni u psihomotornom razvoju

Naša čitateljka je postavila pitanje logopedu zbog toga što dete ne udvaja glasove i zato što kasni u psihomotornom razvoju.

Pitanje:

Imam dete staro 22 meseca, hipotonično, prohodalo sa 18. Ne priča još, razume dosta toga. Od skoro je počeo da pokazuje prstićem po knjizi i na predmete koje može da dohvati (još ne odvaja kažiprst potpuno), ali me zanima kako da ga naučim da traži neki predmet koji mu je potreban, ali ne može da dohvati, pošto u tim situacijama počinje da plače ili odustaje. Takođe, ako nešto hoće, vuče me za ruku, a u slučaju da ga “ne poslušam”, počne da plače.

Zanima me još, pošto nema udvajanja glasova (pojavi se s vremena na vreme) već samo vokale, neki Vaš savet oko učenja govora.

Pozdrav,

Sanja

logoped

Šta ako dete ne udvaja glasove – odgovor logopeda

Poštovana Sanja,

Prema podacima koje ste naveli mogu da primetim da Vaše dete kasni, ne samo u govorno-jezičkom, već i motornom razvoju. Sama hipotonija svakako utiče da se dete motorno ne razvija brzinom kojom bi trebalo, stoga je i Vaš dečkić prohodao sa 18 meseci. Postoji mogućnost da je hipotonija prisutna i u orofacijalnoj regiji- mišići obraza, jezika, ždrela… što utiče na korišćenje samih mišića, kao na produkciju govora.

Razumevanje govora se razvija kod njega, ako je počeo da izvršava jednostavne naloge i da na zahtev pokaže sliku ili predmet koji tražite. Budite mu od pomoći i pridržavajte svojom rukom njegovu ručicu i stavljajte je u pravilan položaj sa ispruženim kažiprstom i imenujte zajedno.
To što odustaje i plače kada želi nešto, znači da ga to što ne može da se verbalno izrazi i da Vam objasni šta želi veoma ljuti i frustrira. Ta ljutnja će nestajati kako on bude zreliji i samostalniji. Podignite ga na visinu koja mu odgovara da može da Vam pokaže određeni predmet ili ga prosto pitajte da li želi to ili ovo, pokazujući svojom rukom.

Ispevavanje vokala je početna faza korišćenja govornog aparata. Ispevevajte zajedno, imitirajte zvukove kako recimo beba plače (iiiiii), bata se udario (ooooo), dozivanje (eeeeeeee). Pokušajte da i te vokale povežete sa određenim situacijama kako bi dete počelo da ih koristi. Nastavite sa onomatopejom, imitirajte zvukove iz okoline, sve što radite imenujte, sve ljude, predmete…
Budite dosledni i uporni, jer deca pre ili kasnije usvoje i počnu da primenjuju dato znanje. Savetovala bih Vam da posetite stručnjaka kako bi Vam dao savete da pravilno stimulišete dete kod kuće i da proceni nivo psihomotornog i govorno-jezičkog razvoja.  dete ne udvaja glasove

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker