fbpx
Ishrana deteta

Uvođenje sira u bebinu ishranu

Ukoliko beba nije sklona alergijama, sirevi se obično daju bebi uvođenje sira u bebinu ishranu je između 8. i 10. meseca života. Ako beba ima alergiju na mlečne proizvode (proteine kravljeg mleka ili laktozu) ili postoji sumnja, potrebno je sačekati da dete bude starije. U svakom slučaju, potrebno je savetovati se sa bebinim pedijatrom oko uvođenja sira u njenu ishranu.

Sir je odličan izbor za bebu jer pruža veliku količinu kalcijuma, dobrih masti i proteina. Prvo uvedi blaže sireve u bebinu ishranu. Švapski sir može biti zabavno iskustvo za bebu, ako joj dozvolite da ga sama jede prstima. Ukoliko beba ne shvata da jede tako, rastopite ga preko mesa ili povrća.

Dobar izbor je da napravite ”finger food” za bebe tako što ćete izrendati malo sira i ponuditi bebi da sama uzima prstićima kao užinu.

Pročitajte: Uvođenje kravljeg mleka

Uvođenje sira – da li su ”meki” sirevi pogodni za ishranu bebe?

uvođenje sira

Sirevi kao što su bri, feta, kamember, blu sir spadaju među one koji se zovu ”soft” ili ”meki” sirevi. Ovi sirevi se obično prave od sirovog mleka. Krem sir se ne smatra mekim sirom jer je pasterizovan.

NIKADA bebi nemojte davati domaće sireve kupljene na pijaci ili pravljene kod bake i deke na selu. Upravo tako se deca najlakše mogu zaraziti listerijom. Bebama treba davati samo pasterizovane sireve.

Najbezbednije vrste sireva su švapski sir (kupovni), rikota, krem sir, obrađeni sirevi i tvrdi sirevi poput čedar i parmezana. Takođe, kultivisani proizvodi poput jogurta se generalno smatraju bezbednim i za bebe i trudnice. Proverite uvek deklaraciju da biste se uverili da li je proizvod pravljen od pasterizovanog mleka.

Kako napraviti svež sir prilagođen bebinim potrebama?

Sitan sir je dobar izbor ako je deklarisan ispravno i pasterizovan. Najlakši način da beba prihvati sir je da joj prilagodite teksturu. Ukoliko je sir suviše tvrd ili lepljiv, moguće je da beba iz tog razloga neće hteti da ga jede. Ne bi bilo loše da malo sira izrendate i pomešate sa kašikom jogurta, kako biste dobili glatku i mekanu smesu.

Pročitajte: 

Photo by NastyaSensei, Tabitha Mort from Pexels

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles