fbpx
Ishrana deteta

Prolećna užina za dete

Doručak i večera deteta treba da obiluju mlečnim proizvodima i žitaricama, za ručak je potreban pravilan, dobro izbalansiran obrok koji sadrži meso, povrće i žitarice, dok užina, između doručka i ručka, treba da bude od voća.

Užina između doručka i ručka bi trebalo da bude od svežeg voća u komadu ili seckanog na kockice.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Hrana seckana na male kockice je odlična vežba za prstiće ukoliko je reč od bebi, dok će tokom druge godine života ovo biti odličan trening za jedenje viljuškom.prolena uzina

Sok nije loš izbor za dete, kao što se često smatra zbog manjka vlakana koje tada dete unosi. Sveže ceđenim sokom ćete najlakše popraviti imunitet deteta, jer samo tako može uneti dovoljnu količinu potrebnih vitamina. Mala deca nisu u stanju da fizički pojedu toliko voća i povrća, koliko vi možete pomešati u jednoj čaši soka.

prolecna uzina 2

VAŽNO: Sok treba dati detetu da popije odmah po pripremi jer se stajanjem gube vitamini iz njega. Ovo pravilo se odnosi samo na kući ceđene sokove, koji nisu tretirani na odgovaraći način da zadrže vitamine duži period.

Deci starijoj od godinu dana, dobro je dati i svežu limunadu ili ceđenu pomorandžu sa dodatkom meda i razblaženu vodom. Posebno kada je reč o zimskim mesecima.

Ukoliko dete ima dobro izbalansiran jelovnik, možete mu kao popodnevnu užinu dati neki zdravi keksić poput keksa od ovsa, biskvita, domaćeg keksa od celog zrna žitarica. Uz to možete ukombinovati domaći jogurt sa voćem. 

 {loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker